Perniagaan doorgift perkahwinan adalah satu jenis perniagaan yang cukup banyak permintaan. Di samping itu, cara untuk memulakan perniagaannya sangat mudah. Kelebihan ini menjadikan perniagaan doorgift perkahwinan menjadi perniagaan rumah dengan modal kecil yang menguntungkan.

Walaupun agak menguntungkan, sebenarnya tidak terlalu banyak orang yang menganggap perniagaan doorgift perkahwinan sebagai jenis perniagaan yang menguntungkan. Salah satunya adalah kerana untuk memulakannya memerlukan pelbagai jenis produk membolehkan pelanggan mempunyai banyak pilihan sebelum membeli. Tetapi, perniagaan ini adalah sejenis perniagaan yang mempunyai prospek yang cukup luas dengan balik modal modal yang cepat.

Jika anda ingin memulakan perniagaan ini, berikut adalah cara untuk memulakan perniagaan doorgift perkahwinan yang harus anda cuba:

Sasarkan Target Pengguna

Cara pertama untuk memulakan perniagaan doorgift perkahwinan adalah mensasarkan pengguna. Ini adalah perkara yang paling asas yang anda mesti lakukan sebelum memulakan perniagaan.

Salah satu sebab perniagaan selalu gagal adalah kerana pengguna sasaran yang tidak jelas. Dengan memiliki pengguna sasaran, pada akhirnya anda akan mengetahui sifat pelanggan sehingga anda tahu apa yang hendak dijual, di mana dan pada harga apa.

Keluarkan Variasi Produk

Cara seterusnya yang ialah hasilkan pelbagai produk. Bagi usahawan doorgift perkahwinan, peningkatan pelbagai produk menandakan modal yang besar. Tetapi ia tidak diguna-pakai oleh semua usahawan doorgift perkahwinan. Kerana, jika anda mempunyai pelanggan sasaran yang jelas, anda akan mengetahui produk apa yang paling dicari oleh mereka. Oleh itu, pengguna sasaran adalah perkara asas yang harus anda miliki jika anda tidak mahu membelanjakan modal besar .

Tawarkan Perkhidmatan Perundingan

Tawarkan perkhidmatan perundingan. Biasanya kaedah ini dijalankan oleh usahawan butik. Kerana mereka bukan hanya melayani pakaian tetapi juga berkonsultasi tentang penampilan untuk kelihatan lebih baik. Pada masa ini, anda boleh menawarkan doorgift perkahwinan yang anda jual kepada pengguna untuk hari perkahwinan mereka. Dengan cara ini, jarang ada pengguna yang menolak produk anda kerana mereka benar-benar mempercayai anda sebagai perunding rupa mereka.

Produk up-to-date

Doorgift perkahwinan adalah jenis trend yang sentiasa berubah. Itulah sebabnya anda perlu mengikuti perkembangan untuk mengetahui produk mana yang terkini dan produk yang dah lapuk. Sentiasa bersaing dengan inovasi produk adalah salah satu ciri perniagaan yang baik kerana mereka akan sentiasa tahu apa yang diperlukan oleh pasaran.

Beri diskaun

Diskaun adalah salah satu cara yang sentiasa menjadi teras kepada usahawan untuk menarik pelanggan. Dengan diskaun, ramai pelanggan bersedia untuk membeli produk yang berbeza atau membeli lebih banyak. Diskaun ini adalah untuk meningkatkan jualan.

Walaupun perniagaan anda masih baru, diskaun masih boleh digunakan. Anda hanya perlu menerapkan bagaimana pengguna mendapat diskaun. Salah satu cara adalah pelanggan hanya akan mendapat diskaun 30% jika membeli doorgift perkahwinan lebih daripada 5 jenis.

Sebagaimana dijelaskan sebelum ini, diskaun menjadi teras utama bagi usahawan untuk meningkatkan jualan. Begitu juga dengan produk makanan. Di mana diskaun adalah satu cara untuk memulakan perniagaan kek dari rumah yang sering digunakan.

Dekorasi tempat

Tempat adalah faktor penting yang perlu ada. Selain daripada mempunyai lokasi strategik, menghiasi tempat juga merupakan sesuatu yang tidak boleh dilupakan. Dengan hiasan yang betul, susun atur yang kemas, dan tempat yang bersih, pelanggan anda pasti akan kekal di tempat anda dalam masa yang lama dan peluang untuk menjadi pelanggan tetap akan menjadi lebih besar.

Jaminan

Seterusnya adalah cara yang jarang digunakan oleh usahawan doorgift perkahwinan. Salah satu sebabnya adalah kerana harga yang rendah. Bagaimanapun, jaminan itu adalah cara yang cukup kuat untuk menjaga pelanggan anda. Sebelum menggunakan kaedah ini, yang anda perlukan lakukan ialah memastikan doorgift perkahwinan yang anda jual berkualiti untuk meminimumkan kerosakan yang mengakibatkan jaminan. Di samping itu, untuk meminimumkan tuntutan kerosakan, anda juga boleh membuat ‘Terma dan Syarat’ agar tidak semua kerosakan boleh diganti. Ketiadaan jaminan untuk produk yang dijual adalah salah satu punca perniagaan sentiasa gagal kerana kepercayaan pengguna anda dipertaruhkan. Pengguna yang kecewa pasti tidak akan kembali lagi.

Media Sosial

Media sosial telah menjadi suatu kewajipan untuk dimiliki pada masa ini. Kerana media sosial telah menjadi kebudayaannya sendiri kerana ia dapat mengumpulkan banyak orang tanpa bertemu. Oleh itu, dengan mempelajari media sosial, anda boleh memperkenalkan perniagaan anda kepada ramai orang dalam masa yang singkat tanpa membelanjakan terlalu banyak wang.

Bukan itu sahaja, menjual  menggunakan media sosial juga trend terkini di mana nilai jualan kadang-kadang lebih besar daripada jualan tradisional. Media sosial adalah salah satu cara untuk memulakan perniagaan jika anda mempunyai modal terhad.

Buat Trend

Cara cepat untuk mendapatkan jualan dari perniagaan doorgift perkahwinan adalah dengan menggunakan trend. Itulah sebabnya anda perlu mempunyai produk terkini supaya apabila trend sedang berlaku, produk anda boleh menjadi pilihan bagi pembeli. Bagaimana jika tidak ada trend? Anda perlu membuatnya sendiri, di mana salah satu cara untuk mencipta trend ini ialah menggunakan media sosial. Oleh itu, akrabkan diri dengan media sosial agar semakin mudah anda menjalankan perniagaan ini.

Reseller

Cara seterusnya untuk memulakan perniagaan doorgift perkahwinan adalah dengan teknik reseller. Jika trend yang anda buat berjaya dan jualan anda meningkat, mencari reseller adalah cara yang tepat untuk mengekalkan jualan anda. Ini adalah cara untuk mewujudkan peluang perniagaan untuk produk yang jarang diketahui oleh ramai orang. Malah, dengan memiliki reseller, jualan anda boleh meningkat sebanyak beberapa peratus.

Demikianlah 10 cara untuk mengembangkan perniagaan doorgift perkahwinan yang anda boleh cuba mula esok. Mudah-mudahan ia berguna dan semoga berjaya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here