12 Peralatan untuk Mulakan Perniagaan Ice Blended

Sebelum memulakan perniagaan Ice Blended, terlebih dahulu anda perlu mengetahui peralatan yang diperlukan. Sediakan peralatan yang diperlukan untuk memudahkan anda membuat Ice Blended. Selain memudahkan anda, kesempurnaan alat juga menjadikan perniagaan Ice Blended anda lebih menarik dan lebih tertarik secara profesional. Artikel ini akan menerangkan beberapa peralatan yang diperlukan untuk membuat Ice Blended.

1. Serbuk Minuman/Perasa

Serbuk Minuman adalah perkara yang paling penting, kerana jika tidak ada serbuk, apakah minuman yang anda mahu buat? Serbuk Minuman menjadi pilihan bahan utama dalam membuat Ice Blended, kerana ia lebih praktikal dan hasil minuman juga mempunyai tekstur halus.

Sekarang membuat Ice Blended tidak perlu menggunakan buah-buahan sebenar atau coklat sebenar yang mahal dan kurang praktikal. Jika menurut admin, daripada semua buah dibuat menjadi Ice Blended, lebih baik anda memotong buah menjadi kecil untuk dibuat topping Ice Blended agar menjadikannya lebih menarik.

Cuba gunakan serbuk minuman campuran, supaya anda boleh membuat Ice Blended anda sendiri. Pilih serbuk minuman dengan kualiti terbaik supaya Ice Blended anda mempunyai rasa yang optimum. Tawarkan beberapa variasi supaya pelanggan boleh memilih rasa yang sesuai dengan citarasa mereka.

2. Filling dan Topping

Filling adalah bahan terpenting kedua yang mesti ada. Anda perlu mengisi bahan untuk membuat jenis Ice Blended seperti Bubble Drink, Cincau Halus, dan lain-lain. Kerana Ice Blended anda akan kurang menarik jika anda tidak menggunakan bahan filling. Banyak jenis bahan filling yang terdapat di pasaran seperti Bobba, Rainbow Jelly, dan banyak lagi.

Gunakan bahan-bahan topping untuk menjadikan Ice Blended lebih menarik. Dengan topping, Ice Blended anda akan menjadi lebih istimewa, bukan hanya rasa yang lazat tetapi juga kelihatan menyelerakan. Topping mempunyai banyak pilihan seperti whipped cream, chococip, coklat, atau buah-buahan seperti yang disebut tadi.

Selain dari Filling and Topping, terdapat juga bahan-bahan pelengkap yang menjadikan rasa Ice Blended anda lebih baik seperti krimer, sirap, susu krim penuh, dan sebagainya.

3. Shaker

Shaker adalah alat untuk melarutkan serbuk di dalam air dengan mengoncangnya. Shaker boleh dikatakan pengadun paling mudah untuk membuat minuman.

4. Blender

Blender adalah alat yang boleh digunakan untuk menggabungkan (campuran atau menyatukan) bahan Ice Blended.

5. Gelas

Walaupun terdapat banyak pilihan bekas lain seperti cup atau botol dengan bentuk yang unik, perniagaan minuman Ice Blended tidak akan dipisahkan dari nama gelas kerana ia merupakan bekas yang paling sesuai untuk Ice Blender.

Gelas Ice Blended mempunyai banyak model. Sesetengah mempunyai penutup yang rata, sesetengahnya mempunyai penutup berbentuk kubah (untuk Ice Blended dengan Topping). Gelas Ice Blended juga mempunyai pelbagai saiz antara kecil hingga besar. Biasanya gelasnya diperbuat daripada plastik berwarna, ada juga yang lutsinar. Pilih model, warna, dan saiz gelas yang sesuai dengan keperluan anda.

6. Straw

Sediakan straw untuk setiap Ice Blended yang anda buat, supaya pelanggan anda lebih selesa meminumnya, walaupun minum secara langsung dari gelas itu sebenarnya normal. Laraskan saiz straw dengan filling (seperti bubble coklat) yang anda gunakan. Warna straw juga perlu dipertimbangkan, pilih warna straw yang menarik dan sepadan dengan warna Ice Blended anda.

7. Sudu plastik

Untuk Ice Blender dengan filling dan topping yang tidak dapat disedut dengan straw, anda perlu menyediakan sudu plastik supaya pelanggan dapat menikmati Ice Blended dengan lebih mudah.

8. Beg plastik

Sediakan beg plastik supaya Ice Blended agar lebih mudah dibawa.

9. Bekas kiub ais

Membuat Ice Blended pasti memerlukan kiub ais. Untuk memastikan kiub ais daripada cair, anda memerlukan tempat seperti bekas ais.

10. Jigger

Untuk menentukan dos sebenar Ice Blended, anda perlu menggunakan jigger. Jiggers mempunyai banyak saiz, memilih mengikut keperluan anda. Jika anda berfikir bahawa dos dalam jigger kurang daripada citarasa anda, anda boleh menentukan dos anda sendiri tanpa menggunakan jigger.

11. Tupperware

Untuk menyimpan bahan-bahan Ice Blended,  anda perlu menyimpannya dalam bekas tertutup seperti tupperware supaya bahan-bahan itu dapat bertahan lama.

12. Booth Ice Blend

Untuk kelihatan menarik dan menjemput orang untuk mendekati perniagaan Ice Blended anda, buat perniagaan Ice Blender anda semenarik mungkin. Salah satunya adalah dengan mempunyai Booth Ice Blended yang menarik. Untuk mendapatkan Booth Ice Blended yang menarik, anda boleh memesannya kepada pengeluar atau membuatnya sendiri.

Sebenarnya perniagaan Ice Blender tidak perlu menggunakan Booth Ice Blended. Sekurang-kurangnya anda mempunyai meja, laci, dan papan tanda untuk menamakan perniagaan anda. Perkara yang paling penting ialah menjadikan perniagaan Ice Blended anda kelihatan. Anda boleh menggunakan kereta jika anda sering berpindah-pindah.

Anda hanya membaca beberapa peralatan yang diperlukan untuk membuat Ice Blended. Sediakan peralatan mengikut jenis, skala dan konsep perniagaan Ice Blender yang anda jalankan.

Mungkin terdapat beberapa peralatan yang admin tidak sebutkan, atau jika anda mempunyai pendapat lain, sila nyatakan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here