Berikut adalah tempat yang paling sesuai untuk membuka food truck.

Food truck dijalankan di mana sahaja? Hmm … bolehkah ia berjaya? Kami tidak fikir ia mudah. Ingat ungkapan yang hebat dalam pemasaran: lokasi, lokasi, lokasi. Ya, anda perlu memikirkan faktor tempat sebelum membuka food truck.

Kemudian, di manakah lokasi yang paling strategik untuk membuka perniagaan ini? Berikut adalah tips dari kami:

Berhampiran tempat orang sering berbelanja

Sebagai contoh, jika tempat letak kereta berada di hadapan sebuah kedai serbaneka, mungkin ia menjadi tumpuan orang ramai bermula dari waktu petang hingga malam. Walau bagaimanapun, anda mesti memastikan yang pihak pengurusan tempat letak kereta telah memberi kebenaran kepada anda untuk berjual di tempat itu. Untuk tempat seperti ini, pilih makanan segera seperti burger atau sosej, bukan hidangan menu penuh.

Festival atau pameran

Tempat semacam ini biasanya sangat padat. Itulah sebabnya anda perlu mengetahui tarikh di mana terdapat acara atau pameran sebagai tarikh penting untuk menyewa tempat untuk berjual. Jangan lupa membawa lebih banyak stok produk, kerana permintaan biasanya meningkat dalam event seperti ini.


Kampus atau kolej
Biasanya ramai pelajar sering mencari makanan berhampiran kampus semasa rehat. Anda boleh memenuhi keperluan mereka dengan membuka food truck berhampiran tempat mereka. Sediakan menu yang trending kerana mereka biasanya menyukai makanan yang sedang trending. Juga penampilan rekabentuk food truck anda menjadikannya sesuai untuk selfie. Ini akan menjadi tarikan kepada pelajar.

Bangunan pejabat

Sewaktu waktu makan tengah hari pekerja pejabat juga sering mencari makanan untuk “tapau” atau makan secara langsung di tempat yang biasanya tidak jauh dari pejabat mereka. Untuk itu, pastikan tepat pada masanya. Masa yang sesuai untuk membuka jualan makanan antara 11 pagi dan 2 petang.

Tempat sukan dan rekreasi

Tempat ini biasanya digunakan sebagai lokasi untuk berjoging dan rekreasi keluarga. Masa terbaik untuk membuka food truck biasanya petang selepas waktu pejabat atau hujung minggu bermula pada waktu pagi hingga lewat petang. Makanan yang disediakan seperti makanan ringan, snack atau minuman akan menjadi pilihan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here