Perniagaan menjual contact lens adalah perniagaan yang hingga saat ini masih menarik. Selagi masih banyak orang yang memerlukan kacamata, perniagaan kacamata akan selalu berbau baik. Cuba lihat sekeliling anda, terdapat ramai orang yang memakai contact lens. Bermula dari keluarga anda, jiran, rakan sekerja. Ada di antara mereka, mesti ada seseorang yang memakai contact lens. Ini membuktikan bahawa contact lens adalah produk yang masih sangat diperlukan, lebih-lebih lagi anda boleh menjualnya secara atas talian yang tidak memerlukan tenaga tambahan seperti menjual secara offline.

Okay, kita akan membincangkan 6 langkah untuk memulakan perniagaan menjual contact lens secara online ini:

1. Produk

Tidak kira betapa kecilnya perniagaan anda, cubalah untuk memiliki stok produk anda sendiri. Untuk memulakan perniagaan contact lens ini, anda tidak perlu menghabiskan banyak wang poket anda.

2. Pelabelan

Langkah kedua ialah pelabelan / pengekodan. Produk yang telah anda beli mesti diberikan kod sendiri supaya anda tidak akan keliru apabila sudah mempunyai ribuan produk di masa depan dan anda juga tidak keliru apabila produk anda dimuat naik ke laman web anda.

3. Foto

Foto produk adalah kunci utama untuk menjalankan perniagaan dalam talian. Produk ini bagus tetapi foto tidak menarik, jadi hanya sedikit orang yang berminat untuk membeli. Sebaliknya, foto-foto menarik dapat menarik banyak orang. Walaupun dengan strategi kedua yang anda gunakan, jangan sesekali berbohong kepada pelanggan, atau anda sendiri akan menanggung akibatnya.

4. Editing

Sebelum memuat naik foto anda ke laman web, edit foto produk anda dahulu dengan memberikan maklumat seperti saiz, warna, bahan, dan lain-lain supaya pelanggan lebih mudah untuk mencari maklumat tentang produk anda.

5. Upload

Foto yang telah anda edit dengan pemandangan yang menarik akan dimuat naik ke laman web anda. Jika anda belum mempunyai laman web, anda boleh menggunakan laman web percuma seperti blogger, wordpress dan lain-lain. Anda juga boleh menjualnya di di Shopee, Lazada, Mudah dan Facebook.

6. Lakukan Promosi

Setelah produk siap dijual, lakukan promosi. Jika anda menjual menggunakan Facebook, jangan lupa setiap hari anda perlu memuatkan produk anda dengan kerap supaya orang tahu bahawa anda menjual dengan banyak stok.

Demikianlah 6 langkah untuk memulakan perniagaan contact lens dengan mudah. Anda juga boleh menggunakan langkah ini dengan produk lain yang boleh disesuaikan. Selebihnya terpulang kepada anda. Semoga berjaya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here