Satu jenis perniagaan yang mempunyai banyak penggemar ialah perniagaan burger. Harga rendah menjadikan perniagaan burger sebagai perniagaan yang mempunyai prospek yang cerah. Bagaimana anda memulakan perniagaan burger?

Burger adalah satu jenis makanan untuk satu juta orang. Walaupun tidak berasal dari negara ini, burger kekal sebagai salah satu hidangan terbaik seisi keluarga. Itulah sebabnya burger yang termasuk sebagai salah satu perniagaan kulinari, agak menarik untuk dijalankan.

Jika anda berminat mencuba perniagaan burger sebagai perniagaan sampingan anda, anda tidak perlu risau tentang bagaimana memulakan perniagaan burger ini. Berikut adalah beberapa cara untuk memulakan perniagaan burger yang boleh dijadikan panduan:

Menentukan Pasaran Sasaran

Cara pertama untuk memulakan perniagaan burger adalah untuk menentukan pasaran sasaran. Sebenarnya bukan sahaja perniagaan burger, menentukan pasaran sasaran adalah titik paling asas dalam perniagaan. Dari menentukan pasaran sasaran, anda boleh menentukan harga dan jenis perkhidmatan yang boleh anda gunakan seterusnya.

Pilih Tempat

Selepas menentukan sasaran pasaran, langkah seterusnya ialah menentukan tempat. Bukan sahaja perniagaan burger, malah satu cara untuk memulakan perniagaan juga perlu menentukan tempat yang sesuai supaya perniagaan berjalan lancar. Cara menentukan tempat berdasarkan siapa sasaran anda. Jika pasaran sasaran anda adalah pelajar sekolah, maka cari tempat perniagaan yang berdekatan dengan sekolah. Begitu juga jika pasaran sasaran anda adalah pekerja yang mengharuskan anda membuka perniagaan burger ini di tempat yang berdekatan dengan area kerja mereka.

Cabaran dalam menentukan tempat adalah harga. Ini adalah faktor yang selalu menjadi halangan bagi usahawan kerana biasanya harga yang ditawarkan oleh pemilik tempat terlalu tinggi. Walau bagaimanapun, jika kedudukan perniagaan anda sudah hampir atau mudah dijangkau oleh pasaran sasaran anda, harga sewa tidak seharusnya menjadi halangan bagi anda kerana apa yang anda akan dapat pasti akan lebih besar daripada harga sewa.

Inovasi Produk

Pengubahsuaian produk adalah petua pasti jika anda ingin memulakan perniagaan burger. Apa yang perlu anda lakukan ialah memberi perhatian kepada produk burger pesaing. Inilah yang jarang dilakukan sehingga orang selalu menganggap bahawa di mana sahaja perniagaan burger, adalah produk yang sama. Walaupun anda mengubahnya sedikit mungkin ia akan menjadi trend pasaran terkini.

Satu inovasi yang boleh anda lakukan mungkin menggantikan daging burger menjadi burger ayam gunting. Seperti yang kita tahu, burger adalah sinonim dengan daging lembu. Tetapi jika anda mengubah daging sedikit kepada ayam gunting, pastinya ini akan menjadi berita baik untuk penggemar burger untuk mencuba variasi baru. Bukan sahaja perniagaan burger, inovasi ini juga termasuk perniagaan kek di rumah untuk masa yang lama sehingga pelanggan mereka tidak bosan dan perniagaan terus berjalan.

Promosi

Promosi adalah salah satu yang paling dicari oleh masyarakat. Jadi, jika anda ingin memperkenalkan perniagaan burger anda kepada orang ramai, promosi adalah cara yang betul. Satu jenis promo yang paling menarik pengguna adalah dengan melakukan Bundling Produk.

Apakah Bundling Produk? Ringkasnya, Bundling Produk adalah pakej produk. Untuk meningkatkan jualan produk, produk yang anda ada dikelompokkan ke dalam beberapa pakej. Oleh itu, pelanggan anda hanya perlu membayar satu pakej untuk mendapatkan dua atau tiga produk. Penggabungan produk biasanya melibatkan produk terkenal yang diketahui umum. Contohnya pengguna yang membeli burger, anda akan mendapat produk minuman berjenama secara percuma.

Tentukan Nama

Perniagaan kuliner termasuk perniagaan yang kaya dengan idea kreatif untuk menarik pelanggan. Sebut nama seperti ‘Burger Cili Padi’ atau ‘Burger Kambing Crispy’. Pelanggan yang ingin tahu mengenai produk itu pasti akan cuba membeli untuk menghilangkan rasa ingin tahu mereka dan anda juga boleh menggunakan kaedah itu untuk perniagaan burger anda.

Walaupun begitu, anda tidak boleh memberi nama tanpa menerangkan produk anda. Nama yang tidak menggambarkan produk pasti akan membuat pelanggan kecewa kerana ternyata produk yang mereka inginkan tidak sepadan dengan harapan mereka. Sebagai contoh, Roti John Keju Meleleh menggambarkan bahawa produk roti john mereka dipenuhi dengan kejusehingga penuh sehingga keju melimpah sehingga keju terkeluar. Jadi, cara seterusnya untuk memulakan perniagaan burger adalah menentukan nama untuk menarik minat pelanggan.

Kerjasama dengan Komuniti

Cara seterusnya untuk memulakan perniagaan burger adalah bekerjasama dengan masyarakat sekitar anda. Begitu juga, untuk memulakan perniagaan pakaian dengan modal kecil, bekerjasama dengan masyarakat dapat membuat nama produk anda lebih cepat diketahui oleh masyarakat. Sebagai contoh, salah satu kolaborasi yang dapat anda buat dengan masyarakat adalah membuat kegiatan bersama.

Mengiklankan Melalui Media Sosial

Media sosial adalah cara terpantas untuk memperkenalkan produk anda kepada komuniti yang lebih luas. Selain itu, Malaysia adalah satu negara di mana pengguna media sosial agak aktif. Dengan cara yang betul, produk anda akan menjadi tajuk trending dan akan menjadi topik perbualan bagi ramai orang.

Buat Iklan Unik

Pengiklanan adalah salah satu hujung tombak perniagaan. Tidak dapat dinafikan bahawa iklan yang menarik dapat menarik pelanggan dengan cepat. Iklan yang menarik ini juga diterapkan dalam cara memulakan perniagaan garam beryodium sehingga jualan mereka terus meningkat setiap hari.

Beberapa perkara yang mesti dimiliki oleh iklan yang unik dan menarik mesti wujud dalam iklan produk anda ialah:

  • Jujur dan objektif,
  • Pemilihan perkataan yang menarik, sopan, dan logik,
  • Mudah difahami,
  • Tidak menyinggung perasaan orang / pihak lain, dan
  • Mampu menarik perhatian ramai orang

Kebersihan dan kekemasan

Sama seperti cara memulakan perniagaan nugget sayuran, kebersihan dan kekemasan adalah perkara terpenting yang mesti dimiliki oleh perniagaan anda. Ia tidak boleh dinafikan bahawa kebersihan dan kekemasan telah menjadi tarikan utama perniagaan. Malah, walaupun produk yang dijual mempunyai harga yang cukup tinggi, tetapi pelanggan terus datang kerana tempat itu bersih dan kemas. Dan walaupun produk yang dijual mempunyai harga murah dan lazat tetapi mereka tidak bersih dan tidak kemas, pelanggan akan sedikit datang. Jadi, jika anda ingin memulakan perniagaan burger, kebersihan dan kekemasan tempat adalah perkara yang perlu anda perhatikan.

Itulah cara memulakan perniagaan burger yang anda boleh cuba untuk perniagaan burger anda. Mudah-mudahan berguna dan semoga berjaya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here