Perkembangan teknologi yang semakin canggih, ternyata berjaya mengubah kebiasaan orang dalam membaca buku. Sekiranya pada masa lalu mereka hanya dapat membaca dengan buku bercetak, sekarang orang boleh membaca buku melalui media elektronik. Ebook atau buku elektronik adalah buku dalam bentuk digital, bukan dalam bentuk bercetak menggunakan kertas. Kita dapat membacanya melalui media seperti komputer, komputer riba bahkan dari beberapa jenis skrin mudah alih.

Setiap hari peminat ebook terus meningkat, begitu banyak perniagaan dalam talian memilih untuk menjalankan perniagaan ebook. Untuk mencuba perniagaan ebook juga tidak memerlukan banyak modal, bahkan perniagaan ini dapat dikatakan tanpa modal. Kerana modal utama hanya dalam bentuk penulisan atau informasi berguna yang dibuat dengan media elektronik. Selain itu, cara membuat ebook juga mudah, terdapat beberapa format yang boleh digunakan untuk menghasilkan ebook termasuk Adobe PDF, Executable (Exe), Plain text (ASCII), Microsoft word (doc) dan RTF, HTML, XML atau help (HLP )

Tetapi, yang sering digunakan dalam membuat ebook adalah format PDF. Kerana kaedah menjadikannya sangat mudah, sama seperti membuat dokumen dalam Microsoft dan disimpan dalam format PDF. Sesetengah peniaga telah menyediakan ebook mereka dengan kata laluan tertentu, ini untuk mengekalkan keselamatan produk. Hanya dengan format PDF yang terdapat komputer, ramai peniaga ebook yang telah berjaya menjual produk mereka ke pelbagai kawasan, dan keuntungannya agak besar.

Apakah kelebihan perniagaan ebook?

1. Kelebihan perniagaan ebook kepada usahawan

  • Kos penghasilan ebook sangat rendah, yang paling penting adalah kualiti penulisan
  • Proses pengedaran produk tidak sukar, dan tidak memerlukan penghantaran. Kerana ebook boleh dimuat turun secara langsung atau dihantar melalui e-mel atau link download
  • Keuntungan yang sangat besar, hampir 100%. Kerana tidak ada kos penghantaran dan modal untuk membuat ebook
  • Risiko perniagaan juga sangat kecil
  • Penjualan juga boleh disusun secara autopilot, jadi anda hanya dapat menikmati hasil jualan ebook
  • Dapatkan pengiktirafan daripada orang ramai, kerana kualiti ebook yang dipasarkan agak menarik kepada pengguna. Ia juga membuka peluang untuk bekerjasama dengan beberapa pihak.
  • Membina kesetiaan pelanggan, melalui ebook yang anda buat. Semakin tinggi ebook anda, semakin ramai pengguna akan membeli produk anda dan tidak ragu menjadi pelanggan biasa.

2. Kelebihan ebook untuk pengguna

  • Fail ebook lebih mudah disimpan daripada buku yang dicetak. Puluhan ebook boleh disimpan menggunakan pendrive. Oleh itu, lebih berkesan untuk dibawa, bukan membawa 10 buku bercetak pada masa yang sama.
  • Harga ebook cenderung lebih murah daripada buku bercetak. Kerana pengeluaran tidak memerlukan kertas, dakwat, atau kos percetakan
  • Pengguna tidak perlu datang terus ke kedai untuk membeli ebook, hanya buka internet dan cari ebook yang mereka cari, kemudian muat turun atau emel melalui e-mel setelah pengguna membuat pembayaran.

Terdapat banyak lagi manfaat yang diberikan oleh perniagaan ebook, untuk usahawan dan pengguna. Jika anda berminat dalam perniagaan dalam talian, tidak ada yang salah jika anda cuba menjalankan perniagaan ebook yang sangat menguntungkan. Semoga artikel ini bermanfaat dan semoga berjaya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here