Apa yang anda bayangkan apabila anda mendengar aksesori kereta? Bagi saya, perlukan banyak wang secara langsung tersirat dalam fikiran saya apabila saya mendengarnya. Ya betul.. untuk “penyolekan” kereta, ia memerlukan pelbagai peralatan dan aksesori pada harga yang agak mahal.

Pada masa kini terdapat ramai orang yang terlibat dalam perniagaan aksesori kereta, bermula dari sistem pencahayaan, variasi pelekat, filem tinted, aksesori dalaman dan sebagainya. Dan yang lebih advanced seperti menukar cat, audio, LED screen, tempat duduk, lampu, GPS dan sebagainya.

Untuk memulakan perniagaan jenis ini memerlukan beberapa perkara penting seperti modal yang besar, kepakaran, pengetahuan, lokasi yang strategik dan rangkaian perniagaan yang sangat mempengaruhi perkembangan perniagaan ini.

Sebenarnya perniagaan aksesori kereta biasanya bermula dari hobi, ramai orang suka memodifikasi kenderaan mereka dan mereka boleh mengambil kesempatan dengan menukar hobi mereka menjadi sumber pendapatan yang menguntungkan.

Persaingan dalam perniagaan aksesori kereta tidak begitu ketara dan perniagaan ini mempunyai potensi keuntungan yang besar jika diuruskan dengan betul. Menurut seorang usahawan aksesori kereta, dalam satu hari beliau hanya menerima 4-6 orang pelanggan sehari, tetapi pendapatannya mencapai RM45,000 hingga RM60,000 dalam satu bulan.

Bagi anda yang ingin mengambil bahagian dalam perniagaan aksesori kereta, berikut adalah beberapa tips yang boleh anda ikuti:

  • Tempat perniagaan strategik
  • Modal perniagaan yang mencukupi
  • Kepakaran mengenai aksesori kereta
  • Rangkaian perniagaan
  • Pengurusan yang baik

Petua di atas hanya tips umum untuk perniagaan ini, tetapi saya fikir setiap perniagaan mempunyai syarat di atas jika anda ingin berkembang maju lagi. Perniagaan aksesori kereta adalah salah satu perniagaan dengan modal besar dengan keuntungannya juga besar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here