Motosikal adalah alat pengangkutan yang popular. Hampir semua lapisan masyarakat menggunakan pengangkutan dua roda ini. Di samping harga yang berpatutan dan kemudahan pinjaman untuk memiliki motosikal dari pelbagai institusi kewangan, motosikal juga mempunyai penggunaan bahan bakar lebih ekonomi berbanding dengan kereta.

Seiring dengan peningkatan jumlah pengguna motosikal, terdapat lebih banyak peluang untuk perniagaan dalam bidang ini. Setiap tahun bilangan pengguna motosikal sentiasa meningkat. Ini adalah peluang yang boleh anda rebut dengan membuka bengkel motosikal. Terdapat beberapa tips untuk membuka bengkel motosikal.

1. Tempat Strategik

Tempat adalah titik penting yang mesti dipertimbangkan sebelum membuka bengkel motosikal. Pilih lokasi yang mudah dilihat dan mudah diakses. Sebagai beginner, memilih lokasi strategik adalah langkah yang boleh digunakan supaya bengkel itu diketahui oleh orang ramai.

2. Gajikan Mekanik yang Boleh Dipercayai

Tugas kedua adalah mencari mekanik yang boleh dipercayai untuk membantu menangani masalah motosikal pelanggan. Untuk menjimatkan perbelanjaan sumber manusia, anda boleh merekrut seorang yang lebih berpengalaman dengan dua pembantu beginner.

Dengan harapan bahawa beginner akan belajar dari mekanik yang lebih berpengalaman, seiring dengan perkembangan perniagaan bengkel abda, mekanik beginner akan datangnya mempunyai pengalaman yang hampir sama dengan mekanik yang lebih berpengalaman, jadi kos yang akan dibelanjakan untuk kos HR akan lebih seimbang seiring dengan kemajuan perniagaan bengkel anda

3. Mencari Maklumat Pembekal

Langkah ketiga ialah mencari pembekal yang boleh membekalkan semua bahagian yang diperlukan untuk bengkel anda. Mendapatkan pembekal adalah sangat penting, memandangkan perkhidmatan yang disediakan bukan sahaja baik-pulih, tetapi juga alat ganti.

Dengan memilih pembekal yang menjual harga pada margin kompetitif, anda akan mendapat banyak faedah. Sebagai contoh, anda boleh menjual sedikit lebih murah di bawah harga pasaran sebagai langkah promosi supaya orang dapat mengingat dan kembali ke bengkel anda.

Cuba cari pembekal bahagian secara langsung. Elakkan memilih reseller, biasanya harga dari reseller mempunyai perbezaan yang lebih tinggi daripada pembekal langsung. Tetapi anda perlu menyediakan lebih banyak dana kerana membeli alat ganti di pembekal langsung mereka mempunyai pembelian minimum yang lebih besar daripada reseller.

4. Sediakan Strategi Promosi             

Langkah terakhir adalah menyediakan aktiviti pemasaran supaya bengkel anda diketahui oleh bakal pelanggan. Anda boleh menggunakan rangkaian media sosial untuk membantu mempromosikan perniagaan. Jangan lupa untuk memberikan harga promosi kepada bakal pelanggan.

5. Menguasai Hal Mekanikal

Bagi anda yang tidak banyak mengetahui tentang mekanikal motosikal, anda mungkin perlu belajar secara beransur-ansur. Contohnya, belajar dengan pekerja anda. Sekurang-kurangnya anda perlu mempunyai ilmu pengetahuan apa bila timbul situasi yang tidak dijangka jika salah seorang pekerja anda meletakkan jawatan atau ponteng kerja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here