Ingin membuka perniagaan bengkel kimpalan? Membuka bengkel kimpalan adalah perniagaan alternatif yang mempunyai prospek besar yang mampu membawa wang di tengah-tengah pembangunan yang terus berkembang dari tahun ke tahun ini pastinya dapat digunakan sebagai perniagaan dari rumah.

Perniagaan bengkel kimpalan termasuk dalam perniagaan berasaskan rumah dengan modal minimum dan lebih efektif di mana-mana sahaja. Boleh dibuka di kawasan kedai atau tanah kecil. Dari segi modal, perniagaan bengkel kimpalan hanya memerlukan beberapa alat utama seperti mesin grenda, bahan aluminium, tralis, dll. Walaupun modal teras adalah kepakaran.

Jika anda mempunyai kepakaran dalam kimpalan, itu cukup kerana apa yang akan dilakukan adalah kimpalan, contohnya, menerima pesanan untuk pintu trellis, kanopi, pagar. Mari kita perhatikan setiap bengkel kimpalan tidak pernah kosong pelanggan, jadi jangan diam untuk bertindak, segera gunakan kemahiran anda untuk mencuba nasib dalam bidang ini.

Penyediaan alat yang perlu dibeli adalah:

1. Hand Grinding

Hand grinding atau dikenali sebagai pengisar ini, harga hanya RM 58.16, alat ini berfungsi untuk memotong dan melicinkan permukaan produk selepas kimpalan.

2. Mesin Potong Besi

Harga mesin pemotong besi ini mulai dari RM 216.66 hingga RM 523.47, – Mesin ini berfungsi untuk memotong besi. Besi yang diguna adalah bahan logam yang sering digunakan untuk membuat produk kimpalan. Mesin pemotong besi berfungsi untuk menyesuaikan saiz besi dengan reka bentuk produk yang dipesan.

3. Mesin Kimpalan Elektrik

Mesin kimpalan elektrik adalah sumber aliran tenaga untuk kimpalan. Untuk beroperasi, peralatan kimpalan tentu memerlukan elektrik. Oleh itu, kimpalan elektrik tidak berfungsi tanpa bantuan mesin kimpalan elektrik. Di dunia kimpalan, mesin ini juga sering disebut sebagai inventer kimpalan. Mesin kimpalan elektrik mempunyai kuasa yang berlainan. Harga di Tokopedia murah bermula dari RM 183.21/ unit.

4. Kompressor/ Pemampat

Pemampat memainkan peranan di peringkat akhir pembuatan produk apabila mendapat pesanan. Selepas kimpalan, tentu saja produk mesti dicat supaya kelihatan menarik. Bersama spray gun, pemampat bertindak seperti berut untuk mewarnai produk. Berbanding dengan berus, lukisan dengan bantuan pemampat menunjukkan hasil yang lebih baik. Harga pemampat juga berbagai dari RM 405.69 hingga RM 872.45.

5. Electric Drill (Gerudi elektrik)

Terdapat dua jenis gerudi elektrik yang digunakan dalam bengkel kimpalan iaitu gerudi elektrik biasa dan gerudi elektrik konkrit khas. Kedua-dua gerudi ini mesti dimiliki oleh bengkel kimpalan. Kerana, sudah tentu, bengkel kimpalan tidak selalu memproses bahan yang sama. Terdapat bahan-bahan yang sangat kuat sehingga mereka mesti menggunakan gerudi khas. Harga alat ini di Tokopedia bermula dari RM 84.33.

6. Generator set (set penjana)

Generator set  bukan peralatan utama dalam proses kimpalan. Alat ini disediakan sebagai satu bentuk jangkaan. Apabila elektrik mati, tentu saja pengimpal harus menyelesaikan kerja. Harga set penjana ini ialah RM 276.27 hingga RM 581.63.

Generator set akan menggantikan elektrik bila elektrik tiada. Di samping itu, penjana juga memainkan peranan apabila pengimpal berfungsi di rumah pelanggan. Sekiranya tidak ada bekalan elektrik, pengimpal akan menggunakan penjana.

Anggaran Modal Awal Perniagaan Bengkel Kimpalan

Jika merujuk kepada perbincangan mengenai alat-alat di atas, sudah tentu dapat disimpulkan bahwa modal awal yang perlu disediakan adalah sekitar RM 1,454.09. Andaian ini tidak termasuk aksesori. tetapi dengan modal RM1,454.09, alat utama bengkel kimpalan anda telah dikatakan lengkap.

Anggaran modal di atas merujuk kepada harga bengkel kimpalan di Kopedia. Anda hanya boleh mencari harga yang lebih murah di Tokopedia.

Untuk memulakan perniagaan ini, anda tidak perlu melengkapkan alat itu terlebih dahulu, anda boleh mula menggunakan alat-alat yang mudah atau jika modal tidak mencukupi, gunakan dahulu peralatan yang ada sebagai langkah pertama. Mudah-mudahan berguna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here