Kereta sangat diperlukan untuk menyokong aktiviti harian, penggunaannya semakin meningkat. Dengan digunakan secara berterusan setiap hari, kereta akan mengalami kerosakan, jika demikian,  bengkel kereta akan diperlukan.

Walaupun jumlah bengkel banyak, ia seolah-olah tidak dapat mengikuti bilangan kenderaan yang ada sekarang. Ia dapat dilihat dari barisan yang berlaku ketika servis kenderaan , terutama bengkel ATPM rasmi, secara purata mereka telah melaksanakan perkhidmatan kenderaan dengan sistem tempahan , sehingga pelanggan tidak perlu menunggu lama di bengkel tersebut.

Begitu juga bengkel kereta tidak rasmi, yang dapat melayani pelbagai jenis kereta, jarang terlihat kurang pengunjung, terutama jika kita sampai pada saat orang sibuk. Apalagi jika bengkel tersebut mempunyai reputasi yang baik di mata pengguna, pengguna mungkin boleh menunggu sehingga keesokan harinya. Dengan keadaan ini, peluang untuk perniagaan dalam bidang ini masih terbuka luas.

Analisis Perniagaan Bengkel Kereta

Perniagaan bengkel kereta dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu bengkel yang khusus melayani beberapa jenama kereta, seperti kereta Honda, jadi APTM telah menyediakan bengkel rasmi untuk jenama itu dan tidak dapat melayani kereta lain. Untuk menjalankan perniagaan ini sangat sukar kerana APTM biasanya mempunyai rakan kongsi sendiri.

Yang berikutnya adalah bengkel tidak rasmi, bengkel ini boleh melayani kerosakan kereta dari jenama apapun, umumnya semua jenama dan keluaran tahun berapapun boleh dilayan oleh bengkel ini. Tetapi ada sebahagian bengkel ini hanya menangani beberapa jenama kereta, semua itu bergantung kepada si pemilik bengkel yang menyasarkan targetnya dan kemampuan yang dimilikinya.

Perkara paling penting bengkel yang mesti ada adalah keupayaan dan kemahiran yang baik dalam menangani kerosakan kereta, datangnya mungkin dari pekerja berpengalaman atau pemiliknya sendiri. Ini akan menjadi modal utama bengkel supaya ia dapat menghasilkan keuntungan, bahkan beberapa pemilik bengkel belajar ke luar negara, untuk memperdalam pengetahuan mereka di dunia automotif. Sudah tentu bengkel ini mempunyai reputasi yang baik di mata pelanggan.

Oleh kerana pelbagai jenis kereta, terdapat bengkel yang hanya mengendalikan satu jenis kereta, yang bermaksud tumpuan lebih kepada melayani pelanggan, kerana bahagian enjin kereta berbeza dengan cara kerja dan alat ganti yang berlainan. Dengan mengendalikan satu jenis kereta, bengkel ini boleh lebih terperinci dalam menangani kerosakan. Walau bagaimanapun, untuk kerosakan dan pembaikan kecil seperti menukar minyak, menaik taraf, menukar brek, gandingan dan sebagainya, kebanyakan mekanik boleh melakukannya kerana ia lebih umum.

Menjalankan Perniagaan Bengkel Kereta

Seperti yang dibincangkan di atas, jika kita tidak mempunyai keupayaan untuk menservis kereta, mekanik yang berpengalaman akan diperlukan, itulah yang perlu kita persiapkan pada awal menjalankan perniagaan ini. Jika sukar, sebenarnya ada cara lain iaitu bekerjasama dengan mekanik bebas atau yang tidak terikat oleh bengkel tertentu.

Pada umumnya, banyak mekanik seperti ini terdapat di pusat serantau, terdapat banyak bengkel atau kedai ganti kenderaan. Sistem kerja mekanik segera meminta perkhidmatan pembaikan kepada pengguna, pemilik bengkel mendapat keuntungan dari penggantian alat ganti. Tetapi jika anda melaksanakan sistem seperti itu maka faedah hanya boleh didapati dari penjualan alat ganti, jadi ia tidak akan dimaksimumkan. Walau bagaimanapun, untuk peringkat awal menjalankan perniagaan, kaedah ini boleh diambil semasa menunggu ketersediaan sumber yang berpengalaman.

Tips Perniagaan Berjaya

1. Fokus pada jenama tertentu

Menjadi pakar dalam jenis kenderaan akan membuat anda mempunyai banyak kelebihan, dengan fokus kepada satu jenama, diharapkan anda memiliki pengalaman yang tinggi dalam menangani suatu kerosakan kereta. Dengan itu, anda akan dapat memperbaiki semua kerosakan di kereta, bahkan kerosakan besar, seperti menurunkan enjin, membaiki transmisi, memberi perkhidmatan kepada ECU sehingga membaiki talian elektrik, yang biasanya memerlukan kos yang besar kerana mekanik jarang dibenarkan berbuat demikian. Dari situlah anda akan mendapat keuntungan.

2. Berikan perkhidmatan tambahan

Sekiranya kebanyakan bengkel kereta hanya membaiki khidmat di lokasi anda, maka khidmat tambahan seperti pembaikan di rumah atau di pejabat, dan sebagainya, bahkan, jika anda mampu, sediakan juga perkhidmatan direct, bagi pemilik kereta yang rosak di jalan. Dengan menyediakan perkhidmatan tambahan yang tidak ada di bengkel lain, anda boleh mendapat manfaat tambahan.

3. Menubuhkan kerjasama dengan masyarakat

Komuniti kereta di mana-mana sahaja, jika bengkel anda menjadi rakan kongsi mereka, ia akan menjadi sangat menguntungkan kerana umumnya masyarakat mempunyai banyak ahli, di mana ahli-ahli akan mengambil perkhidmatan anda untul membaiki kereta mereka. Salah satu cara anda boleh dapatkan kerjasama dengan memberi mereka diskaun istimewa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here