Sesetengah orang tidak mempunyai banyak masa untuk mencuci pakaian mereka. Inilah peluang yang anda boleh ambil sebagai peluang perniagaan untuk membuka perniagaan dobi.

Perkembangan teknologi yang semakin canggih dan aktiviti masyarakat bandar semakin padat membuat mereka mahu menjimatkan masa, tenaga dan tidak mahu terganggu. Selain itu mereka juga mahu pakaian yang bersih dan wangi. Sekarang perniagaan dobi layan diri berkonsepkan francais boleh didapati dengan harga yang agak berpatutan.

Dengan melihat keadaan di atas, anda boleh membuka perniagaan perkhidmatan dobi. Memandangkan sebilangan besar orang yang ingin menggunakan perkhidmatan ini, terdapat kemungkinan bahawa pada masa akan datang perniagaan ini akan berkembang pesat.

Pilih Lokasi yang Tepat

Untuk menjalankan sebarang perniagaan, lokasi adalah salah satu faktor yang paling penting dalam pemasaran. Begitu juga perniagaan dobi, memilih lokasi yang baik akan menentukan perniagaan anda ramai pelanggan atau tidak. Untuk perniagaan perkhidmatan dobi, pilih lokasi yang berdekatan dengan sekolah, kampus atau rumah sewa. Ini kerana biasanya orang yang tinggal di lokasi tersebut tidak mempunyai banyak masa untuk melakukan aktiviti pencucian, oleh itu mereka biasanya lebih suka menggunakan perkhidmatan dobi.

Laraskan Harga

Sebelum membuka perniagaan, idea yang baik adalah melakukan penyelidikan untuk mengetahui harga pasaran untuk perniagaan perkhidmatan ini. Anda boleh lihat harga yang ditawarkan oleh pesaing. Buat harga yang sesuai dengan perkhidmatan yang anda berikan kepada pelanggan. Pada asasnya, pelanggan tidak akan membantah membayar lebih sedikit jika mereka berpuas hati dengan perkhidmatan yang anda berikan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here