Seperti yang anda semua tahu bahawa setiap tahun sasaran jualan pelbagai peniaga sentiasa meningkat, jadi sudah tentu jumlah kenderaan di jalan raya akan meningkat lebih banyak sehingga ini akan memberi kesan kepada penciptaan peluang perniagaan di sektor automotif, terutama peluang perniagaan bengkel kereta atau motosikal.

Selain daripada modal, terdapat perkara yang anda perlukan iaitu perancangan yang teliti kerana tanpa ini, perniagaan yang anda mulakan menjadi sukar untuk dimajukan. Untuk membuka sebuah kedai bengkel kereta atau bengkel motosikal, ia bukan hanya memerlukan anda mencari seorang juruteknik, membeli peralatan bengkel dan produk sokongan seperti minyak dan alat ganti.

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan untuk memastikan kesinambungan perniagaan yang anda telah bangunkan supaya tidak terhenti di tengah jalan.

Perkara penting yang perlu diketahui sebelum membuka bengkel tersebut

Terdapat beberapa aspek yang wajib anda ketahui seperti berikut:

1. Memilih Lokasi Yang Betul

Salah satu langkah pertama sebelum anda benar-benar membuka bengkel motosikal atau kereta adalah memilih lokasi perniagaan yang tepat, kerana pemilihan lokasi ini menentukan masa depan bengkel anda

A. Lokasi yang memerlukan ketenangan

Anda harus mengelakkan beberapa lokasi yang memerlukan ketenangan di sekitarnya, misalnya dekat dengan pusat kesihatan, berdekatan dengan sekolah, dekat dengan hospital dan sejenisnya kerana nama perniagaan bengkel pasti akan menyebabkan bunyi dan ini akan mengganggu tempat yang dinyatakan di atas.

B. Lokasi yang ramai mempunyai kenderaan

Lokasi baik seterusnya adalah membuka perniagaan bengkel di mana lokasi berdekatan mempunyai orang yang mempunyai kenderaan.

C. Lokasi bengkel mudah dicari

Kini aspek memilih lokasi ketiga ialah mencari lokasi yang mudah diakses oleh semua orang dan kenderaan yang boleh diservis boleh masuk. Jangan buka sebuah kedai bengkel kereta dan motosikal yang terletak di sebuah lorong kecil di mana kenderaan sukar untuk mengaksesnya. Jika perlu, anda boleh membuka bengkel yang terletak betul-betul di pinggir jalan.

D. Pastikan lokasi bengkel mempunyai tempat letak kereta

Anda harus menyediakan kawasan yang cukup besar untuk menampung unit kereta atau motosikal

2. Menentukan Bengkel Pasaran

Walaupun perniagaan yang anda jalankan adalah sama dalam bentuk perniagaan bengkel, terdapat sekurang-kurangnya 4 variasi dari perniagaan yang tentu saja dari empat jenis usaha bengkel mempunyai perbezaan antara satu sama lain berdasarkan pasar / target pasar / bahagian pasar. Dan sebahagian daripada mereka adalah seperti berikut.

A. Membuka Bengkel Rasmi

Jika anda mempunyai banyak sumber dana dan ingin membuka bengkel rasmi, anda mesti sibuk dengan perkara-perkara seperti menghubungi cawangan pusat dan menandatangani perjanjian kerjasama. Biasanya bengkel rasmi pusat akan menyediakan beberapa syarat yang harus anda patuhi sebelum anda diberi permit khas dan lesen dari seorang peniaga yang diberi kuasa.

B. Membuka Bengkel Umum

Bagi anda yang masih dalam peringkat beginner, membuka jenis bengkel umum boleh digunakan sebagai alternatif jika sumber dana yang dimiliki sangat terhad. Biasanya bengkel umum ini berfungsi termasuk perubahan minyak, membeli, menjual dan memasang alat ganti, pembaikan kecil kepada jentera elektrik, perkhidmatan berkala standard dan sebagainya.

C. Membuka Bengkel Tune Up

Seperti namanya, bengkel Tune Up pastinya mempunyai perkhidmatan yang lebih spesifik atau spesifik bagi mereka yang ingin membuat beberapa perubahan / pengubahsuaian kepada enjin yang bertujuan meningkatkan prestasi kenderaan. Satu perkara penting yang perlu anda miliki adalah seorang mekanik atau juruteknik yang boleh dipercayai dan mempunyai keupayaan khusus untuk dapat melakukan semua ini.

D. Buka Bengkel Aksesori dan Ubah Suai

Sesetengah orang juga berminat untuk menukar rupa kenderaan mereka, tujuannya adalah semua orang di jalanan akan diarahkan pada kenderaan yang mereka miliki atau bahasa yang sejuk untuk mendapat perhatian. Dan kebanyakan pemilik kenderaan bermotor berfikir untuk membuat pengubahsuaian dari pengubahsuaian kecil seperti memasang aksesori kepada pengubahsuaian yang besar dalam bentuk perubahan jumlah keseluruhan motor / kereta. Oleh itu, membuka kedai pengubahsuaian dan membeli serta menjual aksesori juga terbuka lebar untuk anda.

3. Jangan Lupa untuk Mempertimbangkan Pesaing

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, terdapat satu lagi perkara yang perlu anda ketahui sebelum membuka bengkel, iaitu dengan mengira berapa pesaing anda. Baik dari segi perkhidmatan pelanggan atau jumlah bengkel di sekitar. Seboleh-bolehnya anda menekan tahap persaingan yang tinggi, lebih-lebih lagi jangan buka bengkel yang mempunyai perkhidmatan yang sama dari bengkel sekitar, kerana ini juga akan memberi kesan kepada persaingan yang tidak adil untuk semua pihak.

Tetapi jika anda mempunyai lokasi yang sangat sesuai dan tidak dapat mengelakkan persaingan perniagaan, anda harus mengira betapa hebatnya perkhidmatan yang disediakan oleh bengkel saingan, kemudian lakukan analisa yang lebih dalam untuk memaksimumkan perkhidmatan yang anda berikan kepada pengguna, atau bahasa pendek mencari kekurangan bengkel saingan supaya anda dapat memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pengguna.

Juga pastikan anda melakukan persaingan yang adil, jangan pernah menjatuhkan pesaing atau menetapkan harga yang jauh di pasaran kerana anda akan dianggap menjatuhkan harga pasaran. Berikan perkhidmatan yang memuaskan seperti menyediakan ruang tunggu pelanggan atau menyediakan makanan ringan kepada pelanggan yang menunggu dan menyediakan makan tengah hari untuk pelanggan, ramah kepada pelanggan dan mempercepatkan servis unit kenderaan. Jika anda perlu menyelesaikan setiap perkhidmatan, berikan bonus tambahan dalam bentuk mencuci motosikal atau kereta secara percuma.

4. Sediakan Pengurusan Baik dan Juruteknik

Pengurusan yang baik dan juruteknik yang boleh dipercayai adalah bahagian paling penting dalam perniagaan bengkel, terutama bagi anda yang masih dalam permulaan. Pengurusan yang berkenaan termasuk pengurusan dalaman dan pengurusan selepas jualan. Pengurusan dalaman, contohnya, seperti keupayaan anda untuk melakukan pengurusan kewangan, keupayaan untuk cepat kehabisan stok alat ganti dan sebagainya. Dan pengurusan awal termasuk perkhidmatan pelanggan dan kepuasan, pekerja yang mesra kepada pengguna, juruteknik yang sentiasa kelihatan bersih dan kemas, dan yang penting adalah follow-up pengguna, bertanya kepada pelanggan sama ada mereka berpuas hati atau tidak untuk mengesan perkara yang kurang dan kita secepat mungkin membuat pembaikan.

Begitu juga, dengan menyediakan juruteknik atau mekanik yang biasa dengan dunia bengkel (mempunyai pengalaman kerja yang mencukupi dalam bidang mereka), juruteknik yang boleh dipercayai boleh dipercayai untuk menangani pelbagai aduan pengguna mengenai kenderaan mereka. Pastikan anda memberi gaji tepat pada waktunya, dan bonus mengikut pencapaian mereka. Ingat juruteknik yang dipercayai ini juga merupakan pelaburan yang berharga bagi anda pemilik bengkel prospektif.

5. Kelengkapan dan Peralatan Kerja

Bahagian yang tidak boleh dipisahkan di dunia bengkel adalah peralatan kerja lengkap. Sama ada peralatan kerja lengkap atau tidak akan menjejaskan kualiti dan hasil kerja. Lakukan penggantian peralatan kerja secara berkala, seperti menggantikan kunci yang telah mula habis atau rosak. Selain itu anda juga harus mengetahui perkembangan teknologi pada masa ini semakin pesat, sehingga anda boleh mengemaskini peralatan bengkel dengan teknologi terkini agar pekerjaan dapat diselesaikan dengan cepat, terutama mengenai peralatan khusus atau SST (Special Service Tools).

Ketersediaan peralatan lengkap selain dapat menyelesaikan pekerjaan dengan sempurna, juga akan mempengaruhi tahap keyakinan pengguna. Pengguna pastinya akan mengamanahkan unit kenderaan mereka yang diservis dalam bengkel yang mempunyai kelengkapan .

Di atas adalah beberapa perkara yang boleh anda pelajari sebelum memutuskan untuk benar-benar membuka perniagaan bengkel supaya pada masa akan datang ia akan berkembang. Banyak bengkel baru muncul dan tidak lama selepas itu muflis kerana kekurangan pengetahuan dalam perniagaan ini. Kunci utama kejayaan membuka bengkel ialah modal yang mencukupi, juruteknik yang boleh dipercayai dan peralatan kerja lengkap. Mudah-mudahan berguna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here