Perniagaan bengkel welding yang menawarkan perkhidmatan pembuatan untuk grill tingkap dan pintu, pagar serta awning berpotensi untuk menjana keuntungan lumayan. Perniagaan yang terlibat dalam sektor welding bahan besi, keluli dan bahan berasaskan keluli tahan karat mempunyai potensi besar atas beberapa faktor seperti berikut:

1. Semakin Banyak Bangunan

Lihat sahaja, setiap tahun lebih banyak bangunan, pejabat, kilang, kawasan perumahan, rumah kedai, gudang dan bangunan lain dibina.

Dari segi penguasaan pasaran, ini bermakna permintaan terhadap produk sokongan seperti tingkap dan pintu, pagar serta awning juga meningkat. Kesannya, usahawan bengkel welding dan perkhidmatan pembuatan keluli juga mampu pendapatan yang lumayan.

2. Produk Welding Keperluan Penting

Di masa lalu, produk welding seperti grill tingkap dan pintu, pagar serta awning dan sebagainya adalah barangan mewah. Tetapi sekarang ia menjadi satu keperluan penting, kerana:

Sebagai alat keselamatan

Bengkel welding semakin dicari oleh pengguna untuk menempah pagar untuk mengelakkan rumah mereka daripada pencuri. Memahami kadar jenayah semakin tinggi supaya pemilik rumah tidak merasa bimbang apabila mereka keluar. Awning pula biasanya berfungsi untuk melindungi kenderaan (kereta dan motosikal) dari panas dan hujan. Ini terutamanya untuk rumah-rumah yang tidak mempunyai garaj lalu kenderaan itu diparkir di halaman rumah.

Untuk Mencantikkan Rumah

Di samping fungsi utama sebagai keselamatan, pelanggan menempah dari bengkel welding untuk mencantikkan ruang tamunya. Atas alasan estetika dan kecantikan, kadang-kadang orang sanggup membelanjakan ribuan ringgit untuk menempah pagar mewah. Ini adalah peluang untuk perniagaan serta cabaran yang sukar untuk perniagaan bengkel welding. Tukang welding dikehendaki mempunyai kepakaran tinggi untuk menghasilkan produk berkualiti tinggi supaya pengguna berasa puas. Berdasarkan pengalaman, jenis pengguna ini tidak mempersoalkan harga, asalkan ia berpadanan dengan kualiti produk. Itulah salah satu kelebihan perkhidmatan ini, peluang keuntungan yang dicapai agak besar. Kuncinya: berikan kepuasan kepada pelanggan!

3. Membuka Bengkel Welding dengan Modal Kecil

Berapakah jumlah wang modal yang mesti diperlukan untuk membuka perniagaan bengkel welding? Ianya subjektif.

Bengkel welding tidak memerlukan kawasan yang HOT dan lokasi yang strategik, lebih baik memilih kedai sewa yang murah selagi ia cukup besar dan ruang jalan sudah cukup untuk luas pickup. Sebaiknya bengkel welding mempunyai kawasan seluas 7 × 7 meter atau lebih. Ini kerana panjang paip besi ialah 6m. Oleh itu, sekiranya kawasan kurang daripada 6m, ia cukup menyusahkan dalam penyimpanan bahan dan proses kerja.

Beli peralatan dan peralatan bengkel: mesin welding elektrik, grinder, alat pemotong besi, gerudi, dan lain-lain.

4. Kelebihan dan Kekurangan Perniagaan Bengkel Welding

Bagi kelebihan atau nilai tambah perkhidmatan welding sudah dibincangkan di atas. Sudah tiba masanya untuk kita mendedahkan kelemahan jenis perniagaan ini. Ya, tidak adil jika kita hanya bercakap mengenai kelebihannya. Di mana-mana semua perkara ekonomi tidak diragukan lagi mempunyai kelemahan betul?

  • Perniagaan bengkel welding mempunyai perolehan wang yang agak panjang. Untuk menyelesaikan pesanan untuk grill tingkap dan pintu, pagar serta awning memerlukan 3 hari hingga 1 bulan bergantung pada jumlah dan tahap kesukarannya. Bagaimana untuk mengharapkan perolehan modal cepat: Tingkatkan jumlah pesanan dan dengan secara automatik perlu menambah pekerja (welder) dan peralatan.

  • Ragu-ragu terhadap aduan daripada pelanggan akibat masa yang dijanjikan terlepas / tertunda jauh. Bagaimana untuk atasi masalah ini: Pentingkan kualiti dan jangan menjanjikan masa terlalu awal. Sebagai contoh, dengan mengambil masa pembuatan selama satu minggu, maka berjanji kepada pengguna selepas 2 minggu untuk disiapkan. Ini adalah untuk menjangkakan kelewatan pembuatan disebabkan oleh ralat teknikal atau sebab-sebab lain.

  • Ramai pesaing. Kerana perniagaan ini sangat mudah dijalankan dan tidak memerlukan modal besar, ramai orang membuka bengkel welding. Tukang welding yang agak bijak biasanya membuka bengkelnya sendiri. Perbaiki: Menggalakkan promosi, mengekalkan kualiti, memberi pengguna perkhidmatan yang berbeza dari pesaing. Atau ia boleh dengan cara menurunkan harga (tetapi kaedah ini tidak disyorkan kerana ia boleh merosakkan persaingan yang tidak sihat di pasaran yang akhirnya merosakkan perniagaan anda sendiri)

Maklumat di atas tentang peluang perniagaan perkhidmatan bengkel welding yang berdasarkan pengalaman langsung berdasarkan prospek saya yang cukup menjanjikan. Bagi anda yang berminat untuk menceburi perniagaan welding, semoga artikel ini berguna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here