Kini terdapat jutaan kenderaan bermotor yang bergerak di atas jalanraya Malaysia! Apakah hubungannya dengan tips untuk memulakan perniagaan cuci kusyen kereta dan karpet? Ya, dengan jumlah kereta yang hampir menyentuh suku dari populasi penduduk di Malaysia, peluang perniagaan ini tentunya sangat besar!

Uniknya perniagaan jenis ini, anda atau pelanggan tidak perlu mencabut kusyen kenderaan. Pelanggan juga tidak perlu membawa karpet dari rumah. Proses pencucian boleh juga dilakukan di tempat pelanggan dan juga di premis anda. Ia hanya mengambil masa masa 1 – 2 jam untuk siap.

Untuk menjalankan perniagaan cuci kusyen kereta dan karpet, anda memerlukan

1) Sebuah mesin mencuci fabrik & kulit berteknologi tinggi beserta alat-alat mencucinya dan pastikan anda memperolehi jaminan dari pembekal.

2) Sabun cuci karpet & anti bakteria

4) Mesin drill berjenama. (mesin ini sesuai juga di jadikan mesin untuk waxed dan polished kenderaan, anda hanya perlu beli tapaknya sahaja)

5) Latihan pemasaran, pengurusan dan kerja-kerja mencuci.

Adakah anda teruja untuk menjalankan perniagaan cuci kusyen kereta dan karpet? Mari teruskan membaca tips untuk memulakan perniagaan mencuci kusyen dan karpet dari kami:

Lokasi adalah Kunci

Terdapat beberapa pakar perniagaan pernah berkata “penentuan lokasi perniagaan kulinari hanyalah cakap kosong”. Pendapat itu mungkin benar, jika perniagaan anda adalah perniagaan kulinari. Tetapi bercakap mengenai perniagaan mencuci kusyen kereta dan karpet, lokasi merupakan faktor penting.

Keperluan lokasi yang baik adalah lokasi yang berdekatan dan mudah diakses oleh bakal pelanggan. Cari tempat yang mempunyai ruang terbuka sebab karpet akan mengambil masa untuk kering dan akan mengeluarkan bau yang kuat. 

Keperluan lokasi kedua ialah lokasi harus dekat dengan kemudahan asas. Dalam erti kata lainnya, lokasi anda mestilah mempunyai sumber elektrik yang baik. Sumber air yang anda perlukan mestilah bertekanan tinggi.

Perkhidmatan adalah kunci

Bagi kami semua tips di sini adalah kunci, jadi jangan terkejut jika sub-tajuk tips artikel memulakan perniagaan mencuci kereta dan motosikal sama seperti mengapa perkhidmatan ini juga penting? Perkhidmatan macam apa?

Latih pekerja anda. Jangan biarkan mereka mencuci kusyen kereta dan karpet pelanggan anda dengan cuai.

Pekerja anda juga mesti menjadi penyelesai kepada setiap masalah. Selalu pelanggan mengeluh tentang kebersihan, contohnya ada bahagian yang masih kotor, sesetengah bahagian sukar dibersihkan.

Pekerja anda mesti dapat menjawab aduan pelanggan anda, dengan memaksimumkan pembersihan kenderaan pelanggan. Anda perlu melatih pekerja anda supaya perkhidmatan yang disediakan dapat dimaksimumkan.

Selain itu, menyediakan beberapa peralatan yang baik untuk menjalankan perniagaan anda. Jika anda tidak mempunyai modal yang mencukupi, sekurang-kurangnya membeli peralatan pencucian yang second hand tetapi dengan kualiti yang baik.

Tetapi kami mengandaikan, anda merancang untuk membuat perniagaan mencuci kusyen dan karpet mesti sudah menyediakan modal yang cukup besar, bukan?

Belajar Marketing

Jangan salah, pemasaran di sini tidak bermakna pengetahuan tentang jualan yang biasanya anda lihat jika anda melihat jurujual. Ilmu jualan dan pemasaran adalah dua ilmu yang berbeza. Terutama dengan perniagaan cuci kusyen kereta dan karpet yang saat ini sangat cerah, ilmu ini menjadi sangat penting dalam menjalankan perniagaan.

Ilmu pemasaran ini berkaitan dengan cara anda menjual perniagaan anda. Anda sepatutnya dapat menawarkan perkhidmatan yang anda miliki seboleh mungkin, bukan hanya dengan perkataan “Cuci Kusyen Kereta RM80, – / Cuci Karpet RM0.80/sqf,” Siapa yang ingin menggunakan perkhidmatan anda?

Beberapa teknik pemasaran yang boleh dilakukan misalnya dengan menggunakan membership. Anda meminta sejumlah wang kepada pelanggan anda untuk menjadi ahli. Dengan menjadi ahli, anda akan memberikan beberapa tawaran istimewa yang tidak diberikan kepada bukan ahli.

Anda boleh membuatnya sekreatif yang mungkin. Maksudnya untuk menarik pembeli anda dengan tawaran yang terbaik.

Di samping itu, jangan lupa tawaran paling asas, harga kompetitif! Anda boleh melakukan sedikit penyelidikan sebelum membuka perniagaan cuci kusyen kereta dan karpet. Anda boleh membandingkan perkhidmatan yang sama dengan membuat carian di Facebook ataupun Google.

Dimana Boleh Dapatkan Peralatan Cuci Kusyen Kereta dan Karpet?

Anda boleh mendapatkan maklumat penyedia peluang perniagaan cuci kusyen kereta dan karpet di laman Facebook dan Google. Pastikan anda membuat penyelidikan terlebih dahulu sebelum membuat keputusan untuk menyertai syarikat tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here