Bagaimanakah anda menjadikan bengkel kereta dikunjungi ramai pelanggan? Sudah 1 bulan sejak perniagaan bengkel kereta dibuka, tetapi masih sepi. Hanya 1-2 orang pelanggan datang, itupun dari kalangan kawan rapat mereka sendiri. Kalau selalu macam ni, bengkel kereta anda boleh jadi bankrap. Sahabat baik saya mengadu kecewa kerana perniagaannya tidak menunjukkan hasil yang memuaskan.

Saya akan memberikan tips strategi yang tepat. Mudah. Taktik yang paling berkesan untuk membawa pelanggan ke bengkel kereta anda, dengan memberi percuma untuk semua perkhidmatan. Bermula dari kos perkhidmatan servis, membeli alat ganti, semuanya tidak perlu bayar. Dengan cara ini, anda tidak perlu terganggu untuk mencari pelanggan, mereka akan datang ke bengkel anda!

Sebagai usahawan beginner, suntikan motivasi dan penyelesaian kepada masalah yang dihadapi perlu diberikan. Mari cari jalan keluar supaya bengkel kereta anda dikenali ramai pelanggan. Jika pelanggan ramai, secara automatik keuntungan juga akan menjadi besar.

Tips utama perniagaan bengkel kereta yang berjaya untuk mengatasi masalah kurang pelanggan

Masalah pelanggan kurang dalam perniagaan bengkel kenderaan; kereta atau motosikal yang hanyalah perkara biasa. Semua perniagaan jika mereka masih dalam peringkat permulaan, semua memerlukan proses. Terdapat langkah-langkah yang mesti diambil dalam menjalankan perniagaan. Bagaimana anda hendak meramaikan pelanggan jika bengkel anda tidak diketahui oleh orang ramai. Kesabaran, kerja keras dan strategi yang tepat diperlukan untuk memasarkan perniagaan bengkel kereta.

Bagaimana untuk memeriahkan perniagaan bengkel kereta, kunci hanya satu: perkhidmatan yang memuaskan kepada pelanggan. Sebagai satu jenis perniagaan dalam sektor perkhidmatan, faktor kepuasan pelanggan adalah kunci kejayaan bengkel perkhidmatan kereta. Juga kepada bengkel pengubahsuaian, welding, baik-pulih kenderaan, mengecat, penyaman udara, washing car, sewa kereta dan perniagaan sektor perkhidmatan automotif yang serupa.

Terdapat 4 faktor utama yang menjadi penanda aras bagi perkhidmatan bengkel kereta yang baik atau buruk di mata pengguna. Iaitu: kelajuan, ketepatan, keramahan dan keselesaan. Jika semua empat prinsip asas telah berjaya dilaksanakan dalam pengurusan dalaman, lambat-laun nama baik bengkel kenderaan anda akan tersebar melalui mulut ke mulut. Pelanggan yang berpuas hati akan mengesyorkan kepada orang yang mereka kenal. Ia adalah cara semulajadi yang paling berkuasa dan tahan lama untuk menarik pelanggan.

Persoalannya, apakah yang perlu dilakukan untuk memenuhi kriteria bengkel kereta yang baik agar pelanggan ramai? Di sini satya akan terangkan secara jelas berserta dengan contoh!

Merekrut mekanik yang benar-benar pakar

Sekiranya anda masih berada di peringkat awal belajar, jangan cuba mengendalikan proses baik-pulih kenderaan pelanggan sendiri. Ingat, mereka datang untuk servis kereta agar pemanduan menjadi lebih selesa, bukan digunakan sebagai bahan praktikal. Sekiranya hasilnya lebih teruk, pelanggan pasti tidak akan kembali. Risiko paling berat apabila bertemu pelanggan yang meluahkan rasa tidak puas hati di media sosial. Nama perniagaan anda akan dimusnahkan olehnya. Adakah anda mahu melaporkan kepada polis atas dakwaan fitnah?

Sekiranya perniagaan anda masih kecil, anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 1 orang yang benar-benar pakar. Kemudian ia mestilah selektif dalam merekrut pekerja. Adalah lebih baik untuk membayar lebih sedikit 1 mekanik berpengalaman daripada membayar 2-3 mekanik yang kurang pakar. Manfaat menggajikan mekanik pakar adalah:

  • Kerja adalah lebih -> pelanggan tidak menunggu terlalu lama
  • Hasil kerja lebih terperinci dan baik -> pelanggan  -> mengesyorkan kepada teman -> banyak pelanggan lain datang -> bengkel menjadi sesak -> keuntungan meningkat

Ini berkaitan dengan faktor kelajuan dan ketepatan. Cuba letakkan diri anda sebagai pengguna. Anda pasti memilih kedai bengkel kereta yang cepat siap dan hasilnya baik.

Layani pelanggan dengan baik

Ciri-ciri setiap orang itu berbeza. Ada yang ramah / tenang / cerewet, menjengkelkan dan baik hati. Sebagai usahawan dalam bidang perkhidmatan, anda mesti sabar menghadapi pelbagai watak pengguna. Apa-apa sahaja yang membuatkan anda rasa geram, cuba layani dengan senyuman mesra.

Gunakan ucapan sopan dalam melayani pengguna. Kata-kata maaf, selamat pagi, petang, bolehkah kami membantu anda? Terima kasih kerana membuat mereka berasa dihargai. Elakkan kata-kata kasar seperti: Sangat bising! tidak perlu campur tangan! Tunggu sahaja dan ia akan menjadi OK.

Malangnya, tidak semua mekanik baik dalam berbudi bahasa. Oleh itu, apabila pengguna bercakap dengan mekanik yang membaiki kereta mereka, anda perlu menemani mereka. Matlamatnya adalah membantu menjelaskan dalam bahasa yang tidak menyinggung perasaan. Jangan biarkan faktor keletihan, percakapan mekanik anda  kasar kepada pelanggan. Tidak kira betapa baiknya hasil kerja anda, jika dilayan dengan kasar, orang enggan untuk kembali lagi.

Sediakan suasana ruangan menunggu yang selesa

Kita boleh susun atur bengkel kereta yang ramai dengan pelanggan. Biasanya kriteria / ciri adalah seperti berikut:

  • Tempatnya agak luas dan bersih.
  • Ruang tunggu dan kawasan service dipisahkan oleh skrin kaca atau bahan lut yang lain supaya pengguna tidak berasa bising tetapi dapat melihat kerja-kerja pembaikan kenderaan mereka.
  • Ruang menunggu dipisahkan kepada dua bahagian. 1 bilik full aircond dan 1 bilik merokok khusus untuk pelanggan.
  • Tempat duduk selesa untuk duduk dan jarak tidak terlalu rapat
  • Menyediakan kemudahan wifi percuma, TV, air mineral percuma, akhbar atau majalah automotif dan kemudahan sokongan lain.

Tempat yang selesa untuk bengkel kereta yang menargetkan segmen pasaran kelas menengah atas. Tetapi jika anda tidak boleh menyewa tempat mengikut kriteria, cuba aturkan suasana bengkel sebaik yang anda boleh. Jangan terlalu kotor, huru-hara, berantakan yang membuat pelanggan tidak merasa di rumah.

Cara mencari pelanggan dan memasarkan perniagaan bengkel kereta lain:

Untuk melengkapkan 4 faktor utama dalam usaha memeriahkan bengkel kereta, berikut adalah petua ringkas tentang cara untuk mencari pelanggan atau strategi pemasaran yang juga penting:

Promosi / pengiklanan
Menggalakkan perniagaan bengkel pengubahsuaian, welding, baik-pulih kendedaarn, mengecat, penghawa dingin, sewa kereta dan perniagaan sektor perkhidmatan automotif yang lain. Banyak media dalam talian dan atas talian yang boleh kita gunakan, sama ada iklan percuma atau iklan berbayar.

Media luar talian untuk promosi bengkel kereta, contohnya: memasang banner, papan iklan, spanduk, papan tanda, iklan surat khabar, radio, risalah dll.

Media dalam talian untuk promosi bengkel kereta di internet. Sebagai contoh media sosial (FB, Instagram, Twitter, Google plus, WhatsApp, Telegram, Pinterest, LinkedIn). Buat laman web profil syarikat (pengoptimalan SEO untuk memasuki halaman pertama mesin Google). Iklan di laman iklan Mudah.my. Sertai dan aktif dalam forum perbincangan automotif di internet.

Tetapi ia mesti diingati. Promosi sengit hanya akan berkesan untuk menarik pelanggan baru. Untuk menjadikannya pelanggan yang setia, kualiti dan perkhidmatan bengkel kereta anda yang menjadi kunci. Ia tidak berguna untuk iklan di mana-mana jika kualiti buruk. Jadi, sebelum promosi, mula-mula tingkatkan prestasi bengkel anda.

Perhatikan harga pesaing
Sebenarnya, harga bukan faktor utama untuk pelanggan menggunakan perkhidmatan anda. Orang ramai akan bersedia untuk membayar sedikit untuk perkhidmatan yang memuaskan. Tetapi, jika jurang perbezaan harga dengan pesaing terlalu tinggi, pengguna akan mencari bengkel yang lain.

Pelanggan cenderung untuk memilih harga yang rendah untuk kualiti perkhidmatan yang sama. Sebagai contoh, anda menetapkan tarif sebanyak RM50 untuk perkhidmatan kenderaan rutin. Pesaing sederhana hanya meletakkan harga RM60 untuk jenis perkhidmatan dan kualiti yang tidak jauh berbeza. Adakah anda fikir perniagaan anda akan menarik perhatian pelanggan?

Ia berbeza jika kita mempunyai spesifikasi perkhidmatan spesifik yang tidak dimiliki oleh pesaing. Pengubahsuaian kereta misalnya. Mahu menetapkan tarif terlalu tinggi juga perlu dibayar selagi mereka sesuai dan berpuas hati. Oleh itu, ia adalah kadar yang munasabah. Tidak terlalu murah atau mahal dari harga pasaran.

“Kualiti perkhidmatan adalah kunci utama dalam perkhidmatan bengkel kereta. Sekiranya anda mahukan bengkel kereta anda dipenuhi dengan pelanggan, buatkan mereka berpuas hati! “

Strategi pemasaran mudah ini boleh digunakan untuk jenis perniagaan lain dalam bidang perkhidmatan automotif. Sebagai contoh, memasarkan perniagaan bengkel motosikal, pengubahsuaian kereta, welding, baik-pulih kenderaan, cat, penyaman udara, cuci kereta, perkhidmatan pemasangan audio kereta, sewa kereta dan sebagainya. Selamat maju jaya dalam menjalankan perniagaan!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here