Sejarah Penubuhan

dahmakan ditubuhkan pada 17 Julai 2015 dan berpusat di Kuala Lumpur, Malaysia. dahmakan adalah syarikat penghantaran makanan Malaysia. Ia menghantar makanan siap sedia kepada pelanggan, mengawal keseluruhan proses dari pengeluaran makanan hingga penghantaran. dahmakan dibiayai oleh Combinator Y dan pelabur teknologi terkemuka dari Silicon Valley, Eropah dan Asia, ia menawan pasaran trilion dollar di rantau yang paling menarik di dunia.

dahmakan- yang bermaksud “sudah makan?” – adalah perkhidmatan berusia dua tahun yang beroperasi di Kuala Lumpur. Ini adalah salah satu generasi baru “full stack” perkhidmatan di Asia, yang bermaksud bahawa ia menguruskan semua operasi dalam rumah – memasak, menghantar, pembayaran, dan sebagainya.

Syarikat itu sedang mencari untuk meningkatkan pusingan Siri A menjelang akhir tahun 2017 dan kemudiannya merancang untuk menilai potensi pengembangan luar negara berdasarkan faktor seperti ketumpatan penduduk, kuasa perbelanjaan tempatan, landskap bersaing dan banyak lagi. Itu mungkin dengan baiknya untuk persaingan dengan “full stackstartup makanan penghantaran yang lain, termasuk Grain di Singapura.

“Kami mahu membuat penghantaran makanan lebih murah dan lebih mudah,” kata Weins – https://techcrunch.com/

Sekarang ini, dahmakan memproses lebih daripada 1,000 pesanan harian, tetapi ia tidak merancang untuk meluaskan Malaysia. Sebaliknya, ia memandang bergerak ke bahagian lain di Asia Tenggara sebelum akhir tahun ini. Syarikat ini berada di kedudukan 390,258 di kalangan laman web di seluruh dunia berdasarkan pelawat web bulanan 92,532 dan secara aktif menggunakan 68 teknologi untuk laman webnya. Ini termasuk Viewport Meta, IPhone / Mudah Alih Bergerak, dan SPF.

Apa yang ditawarkan

 1. Penghantaran secara percuma.
 2. Pesan pada bila-bila masa sahaja.
 3. Memesan di web atau melalui aplikasi.
 4. Chef dahmakan memasak makanan yang lazat yang baik untuk jiwa dan tubuh pelanggan.
 5. Jimat apabila pelanggan memesan lebih banyak.
 6. Menyediakan pakej Prime di mana pelanggan boleh jimat sehingga 32% dan menikmati lebih banyak faedah seperti delivery windows 30 minit dan jaminan penghantaran.
 7. Jimat 40% pada setiap tempahan sebagai ahli kelab SELECT dahmakan.
 8. Tawarkan RM 5 dari pesanan pertama anda dengan kod “TRYNOW5”.
 9. Pelbagai menu disediakan untuk lunch dan dinner.
 10.  Aplikasi boleh dimuat turun di Google Play.

Founder dan Kakitangan

Founder:

(Jonathan Weins: CEO & Co-Founder)
Email: jon@dahmakan.co

(Christian Edelmann:  Co-Founder & CTO)
Email: chris@dahmakan.com

(Jessica Li: COO & Co-Founder)
Email: jessica@dahmakan.com

Kakitangan: 51-200

Pelaburan dan Pembiayaan

 • Maklumat Pembiayaan: RM 16,543,625.72 dalam 4 pusingan pembiayaan
 • Jenis pembiayaan terakhir: Seed – dahmakan juga telah memperoleh Polpa pada 20 Mac, 2018.
 • Pendapatan Tahunan: RM 4,135,906.43 hingga RM  12,407,719.29
 • Masa sejak pembiayaan terakhir: 2 tahun yang lalu
 • Pelabur: Kumpulan Asia Venture, Ventura Kumpulan, Texas Capital Atlantic, NFQ Capital, Apax Partners, Venture Timur, Y Combinator, Atami Capital
 • Addition: Pusingan pembiayaan terbaru Dah Makan pada Januari 2018 dilaporkan menjadi RM10,753,766.34. Syarikat itu telah menutup pusingan pembiayaan seed RM 5,376,883.17 dari penyokong termasuk NFQ Capital, East Ventures, Asia Venture Group dan Grupara.

Alamat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here