Sejarah penubuhan

Ditubuhkan pada November 2014 di Malaysia, HostelHunting.com merupakan pasaran komuniti digital untuk pelajar mencari dan menempah penginapan. Beroperasi di Malaysia, Singapura dan Thailand serta platform seperti Airbnb yang bertindak untuk penginapan pelajar. HostelHunting mengembangkan operasi platform ke pasaran yang lain di Asia Tenggara. Wen Khai yang merupakan pengasas dan CEO HostelHunting membentuk HostelHunting kerana ingin menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pelajar dari kolej dan universiti tempatan.

Empat orang pengasas iaitu wen Khai, Marcus Low, Joey Lim dan Weng Loke telah berkumpul pada Januari 2015 untuk mewujudkan platform bilik sewa yang menyasarkan kepada penginapan pelajar. Kini, HostelHunting beribu pejabat di Kuala Lumpur, Selangor. Idea yang bermula yang hanya untuk membantu pelajar dengan masalah rumah, 4 pengasas ini mewujudkan bahagian yang lebih besar dalam penyewaan bilik sewa.

Pasukan ini membuat 25 pameran bergerak untuk mewujudkan kesedaran tentang jenama mereka pada Mac 2016 di sekitar Malaysia. Sebagai salah satu platform yang paling popular untuk tempahan penginapan pelajar, mereka juga menandatangani perjanjian kerjasama dengan 38 institusi pendidikan, yang paling terkini ialah Universiti Malaya. Rakan lain termasuklah Kolej Universiti KDU, Universiti Monash, Universiti Tuanku Abdul Rahman, Kolej Antarabangsa INTI Subang, Universiti Perubatan Antarabangsa Malaysia dan Kolej Olympia, Raffles Education Group.

“Kami kini mendapat daya tarikan kerana kami telah membina reputasi yang baik sejak penubuhan kami pada awal tahun 2015. Kami kini dikenali sebagai platform yang boleh dipercayai yang memudahkan transaksi telus antara pelajar dan tuan tanah,” kata Wen Khai –https://vulcanpost.com


Apa yang ditawarkan

1. Menyediakan sistem penarafan bintang yang mudah yang membolehkan para pelajar dan pemilik berkongsi ulasan yang jujur. Hanya penyewa dan pemilik sebenar yang boleh menyiarkan ulasan, jadi mereka 100% jujur-kebaikan.

2. 100% SELAMAT – Untuk memastikan keselamatan pelanggan, HostelHunting memperkenalkan sistem pengesahan untuk profil pelajar dan pemilik, serta untuk penyenaraian bilik individu

3. Pembayaran Penuh: Untuk memastikan komitmen dalam tempahan bilik, semua pembayaran akan dikendalikan oleh sistem pembayaran dalam talian HostelHunting.com. Sistem ini menyokong semua kad kredit utama, pemindahan bank dan transaksi PayPal.

4. Menyediakan jaminan bahawa jika ruangan itu berbeza dari apa yang dipaparkan di laman web apabila mendaftar masuk pelajar, bayaran balik penuh akan diberikan.

5. Kemudahan yang disediakan (jenis sambungan internet, perkhidmatan rumah tangga, kelengkapan dan ruang letak kereta), peraturan rumah dan tarikh ketersediaan bilik.

6. Menawarkan ganjaran pembayar sekolah untuk pelepasan yuran sebanyak RM300 untuk deposit bulan pertama kepada lepasan SPM yang mendapat keputusan 3A dan ke atas.


Founder dan Kakitangan

Founder:

  1. Wen Khai: Chief Executive Officer & Co-Founder        
  2. Marcus Low: Chief Operating Officer & Co-Founder
  3. Joey Lim: Chief Business Development Officer & Co-Founder
  4. Weng Loke: Co-Founder

Kakitangan: 11 – 50

Pelaburan dan Pembiayaan

  • Jumlah pembiayaan: tidak didedahkan
  • Jenis pembiayaan terkini: Siri A
  • Pesaing: Gomfy, Student.com dan XchangeHousing
  • Pelabur: Accord Ventures, Hoop Partners, Startia, Cradle Fun dan Incubate Fund, KK Fund
  • Addition: Berhasil menaikkan RM2,149,7000 dalam seed round yang diketuai oleh KK Fund, diikuti oleh Incubate Fund dan Cradle Fund.


Contact Detail

Skype:HostelHunting
Telefon: 03-6419 5270
Email: hello@hostelhunting.com
Website: https://hostelhunting.com

Alamat

3A-3A Menara Ken TTDI
37 Jln Burhanuddin Helmi
60000 Kuala Lumpur
Malaysia

Company: Hostel Hunting Sdn Bhd (1071007-U)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here