Sejarah Penubuhan

iMoney ditubuhkan pada tahun 2012 oleh Bruno Araujo dan Ching Wei Lee. iMoney beribu pejabat di Kuala Lumpur dan beroperasi di Singapura, Indonesia, Filipina, Hong Kong dan Thailand. Pada tahun 2017, iMoney melancarkan CreditScore iMoney di Malaysia, untuk membenarkan orang ramai memeriksa talian kredit mereka dalam talian tanpa caj. iMoney adalah salah satu syarikat pertama yang menawarkan perkhidmatan ini kepada orang ramai, di kalangan pesaingnya di Malaysia. Kemudahan ini dikuasakan oleh RAM Credit Information, agensi biro kredit. iMoney telah menaikkan pembiayaan modal teroka daripada firma venture capital global terkemuka iaitu iSelect.com.,  perniagaan perbandingan utama di Australia.

iMoney dikenali sebagai portal perbandingan kewangan yang membandingkan kad kredit, pinjaman, jalur lebar dan insurans dengan menyediakan pengguna dengan kemudahan perbandingan dalam talian dan faedah nasihat berasaskan telefon. iMoney menggunakan teknologi untuk menawarkan pengguna menganalisis secara percuma tentang keperluan produk mereka diikuti dengan kajian komprehensif produk dari panel penyedia produknya.

“Pada asasnya, kami mahu menjadikannya sangat mudah bagi rakyat Malaysia untuk membuat keputusan mengenai kesejahteraan kewangan mereka. Kerana sekarang ini terlalu sukar, terutama untuk orang awam. Visi iMoney adalah pada akhirnya, kami mahu membawa aplikasi dalam talian juga” kata Ching Wei Lee.

Sehingga Ogos 2015, hampir 11 juta pengguna unik datang ke laman web iMoney Group untuk alat yang boleh diakses, perbandingan pasaran dan perkhidmatan aplikasi bank, kata syarikat itu dalam kenyataannya.  Ching Wei Lee mendakwa bahawa pangkalan penggunanya berkembang sebanyak lebih daripada 170% tahun ke tahun, sementara hasil bulanannya telah meningkat lima kali sejak awal tahun 2015, tanpa memberikan angka yang sebenarnya.

Apa yang ditawarkan

 1. Menggunakan teknologi untuk menawarkan pengguna analisis percuma tentang keperluan produk mereka diikuti dengan kajian komprehensif produk dari panel penyedia produknya.
 2. iMoney adalah portal perbandingan bebas untuk produk perbankan, seperti pinjaman rumah, pinjaman kereta, kad kredit dan pinjaman peribadi.
 3. iMoney boleh membantu anda menjimatkan wang dan masa.
 4. iMoney boleh membantu anda membuat keputusan yang lebih baik mengenai produk perbankan yang diperlukan.
 5. Menyediakan aplikasi yang boleh dimuat turun di play store.
 6. Perundingan pakar percuma.
 7. Penilaian kemampuan rumah: Menganggarkan had pinjaman dan harga pembelian rumah maksimum sebelum memohon.
 8. Permohonan bank berbilang: Memohon sehingga 5 bank untuk mendapatkan tawaran terbaik dan iMoney akan menangani bank bagi pihak pelanggan

Founder dan Kakitangan

Founder:

 1. Ching Wei Lee:  Co-Founder dan Chief Executive Officer
 2. Mr. Bruno Araujo: Co-Founder dan Chief Operating Officer )

Kakitangan:  51- 200

Pelaburan dan Pembiayaan

 • Maklumat Pembiayaan: RM44,681,751.67 dalam 5 pusingan pembiayaan
 • Jenis Pembiayaan Terakhir: “Venture-Series Unknown” pada 3 Okt 2017.
 • Pelabur utama: iSelect & Jungle Ventures
 • Pendapatan Tahunan: RM4,137,199.23 hingga RM8,274,398.46 (2018)
 • Addition: Siri B pada tahun 2014 hingga 2015. iMoney  yang diasaskan pada tahun 2012, telah menaikkan lebih daripada RM24,824,719.72 dalam pembiayaan modal teroka. Pelabur utama iaitu iSelect Ltd (Australia) merupakan firma ternama yang bereputasi tinggi dan antarabangsa, dan individu persendirian.

Alamat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here