Sejarah penubuhan

Jirnexu Sdn Bhd (Jirnexu) merupakan permulaan teknologi kewangan Asia Tenggara yang beribu pejabat di Kuala Lumpur, Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 2012. Syarikat itu menyediakan teknologi untuk membantu institusi kewangan menguruskan pelbagai peringkat perjalanan pelanggan dalam pemasaran, pemerolehan, pemenuhan dan pengekalan.

Jirnexu dahulu dikenali sebagai Saving Plus. Pada tahun 2012, bekas ahli bank Citi, Yuen Tuck Siew bersama James Barnes menubuhkan RinggitPlus.com iaitu laman web perbandingan dan aplikasi untuk produk kewangan di Malaysia. Laman web ini dilancarkan pada tahun 2013 untuk membolehkan perbandingan dan permohonan untuk kad kredit, pinjaman rumah, pinjaman kereta, pelaburan dan skim insurans.

Pada tahun 2014, RinggitPlus.com bergabung dengan SaveMoney.my, sebuah portal dalam talian yang menyediakan maklumat mengenai kad kredit, pinjaman kereta, telefon, perjalanan dan membeli-belah yang berbeza di Malaysia. SaveMoney.my  diasaskan pada 2012 oleh Liew Ooi Hann dan Lucas Ooi. Berikutan penggabungan itu, Saving Plus Sdn Bhd telah diperbadankan manakala RinggitPlus.com terus beroperasi sebagai laman web perbandingan.

“If you need a brand name, something you get can a dotcom for, the options are very limited. Another thing you have to keep in mind when you choose a brand name is make sure it does not mean something negative in another language,” says Siew –https://www.theedgemarkets.com/article/cover-story-accidental-fintech-firm

Pada tahun 2016,Saving Plus dijenamakan semula kepada Jirnexu yang bermaksud “makmur” di Malta. Syarikat itu melancarkan XpressApply, aplikasi dalam talian dan teknologi CRM sebagai sebahagian daripada perniagaannya untuk menyediakan saluran kewangan untuk menjangkau pengguna secara digital dengan mengendalikan aplikasi produk perbankan dalam talian.

Beberapa firma modal teroka telah membiayai Jirnexu, termasuk SBI Group, Celebes Capital, NTT DoCoMo Ventures, Nullabor, Tuas Capital Partners, Anfield Equities, Digital Media Partners, Gobi Partners, OSK Ventures International Berhad dan pelabur swasta Steve Melhuish. Pada bulan Oktober 2017, Jirnexu melaporkan mempunyai dana berjumlah RM33,060,820.63. Jirnexu mempunyai kelebihan kerana ia menangani kedua-dua kerja belakang dan depan – memberikan maklumat kepada pelanggan, tetapi juga berfungsi dengan institusi kewangan.

Apa yang ditawarkan

 1. Menawarkan institusi kewangan penyelesaian fintech yang penuh.
 2. 25% produk sedia ada di RinggitPlus.com adalah patuh Syariah.
 3. Membolehkan pelanggan memilih dan memohon produk kewangan dengan mudah.
 4. Produk kewangan yang tersedia untuk perbandingan di laman web termasuk pinjaman, kad kredit, gadai janji, akaun simpanan dan pelan insurans.
 5. Menyediakan bank-bank, syarikat insurans dan telekomunikasi dengan penyelesaian teknologi untuk membantu mereka mengurus kitaran hayat pelanggan dari pemasaran melalui pengekalan.
 6. Menawarkan operasi perniagaan-ke-perniagaan (B2B) dan perniagaan-ke-pengguna (B2C) di Malaysia dan Indonesia.
 7. Menyediakan aplikasi (boleh dimuat turun di Play store).


Founder dan Kakitangan

Founder:

 1. Yuen Tuck Siew
 • CEO dan Co-Founder Jirnuxe
 • Oxford University (Modern History)
 • Bekas ahli Citi Group

Kakitangan: 51 – 100 (2017)


Pelaburan dan Pembiayaan

 • Jumlah pembiayaan: RM70,254,712.56
 • Pelabur utama: SIG China, SBI Group, Cento Ventures, dan Celebes Capital.
 • Jenis pembiayaan terkini: Siri B (RM45,458,893.89)
 • Pesaing: iMoney, MoneySmart

Alamat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here