Sejarah penubuhan

StoreHub telah ditubuhkan pada 8 Mac 2013 oleh usahawan iaitu Wai Hong Fong dan Congyu Li, bekas pemaju perisian Microsoft. StoreHub adalah sebuah syarikat teknologi dengan sistem POS iPad yang mengubah cara peruncit mengurus perniagaan mereka dan berhubung dengan pelanggan mereka. Dilancarkan secara rasmi pada tahun 2014. Pada tahun yang sama, StoreHub adalah finalis dalam Cabaran Inovasi SME Alliance Bank BizSmart Academy. Selepas 2 tahun pelancarannya, 2,000 kedai mula menggunakan StoreHub.  StoreHub adalah permulaan bagi bootstrapped dalam tempoh 1 tahun pertama sebelum mendapat pelaburan daripada angel investor serta CIP 500 Grant dari Cradle Fund Malaysia pada tahun 2016.

Pada Januari 2018, StoreHub mengumpul dana RM21,093,031.44 dalam pusingan Siri A yang diketuai oleh Vertex Ventures bersama-sama dengan para pelabur yang mengambil bahagian termasuk Cradle Seed Ventures, Accord Ventures dan Fintonia. Pada tahun 2018 juga, StoreHub beroperasi di Malaysia, Filipina, dan Thailand, dan mempunyai rancangan untuk mengembangkan pasaran ke Asia Tenggara yang lain. StoreHub beribu pejabat di Kuala Lumpur, Malaysia, dan mempunyai pejabat di Filipina, Thailand, dan China.

Matlamat StoreHub adalah untuk membina budaya kerja yang bermakna, di mana setiap orang dalam pasukan bekerja ke arah visi bersama sambil melibatkan peranan mereka secara peribadi.  Ciri-ciri StoreHub membolehkan pemilik perniagaan kecil mendigitalkan, sistemkan, menguruskan, dan mengembangkan perniagaan mereka melalui pandangan, analisis, dan data.

Pengasas StoreHub dan CEO iaitu Wai Hong Fong, berpangkalan di Malaysia manakala pengasas kedua  dan CTO, Congyu Li, berpangkalan di Shanghai, di mana dia memimpin pasukan teknologi permulaan. Pada tahun 2019, StoreHub melancarkan E-dagang StoreHub yang membolehkan pemilik kedai batu bata dan mortar membuat kedai dalam talian dengan penyegerakan inventori.

Apa yang ditawarkan

 1. StoreHub menawarkan pengguna dengan penyelesaian untuk penjejakan inventori, pemprosesan pembayaran, pengurusan pembekal, analisis jualan dan banyak lagi. Dapat membandingkan pilihan harga paling popular yang tersedia.
 2. E-dagang StoreHub disepadukan dengan sempurna dengan sistem StoreHub BackOffice dan POS (point-of-sale) pengguna.
 3. Dengankatalog produk tunggal, pengguna boleh memilih untuk menjual di kedai, dalam talian, atau kedua-duanya. Pengguna tidak perlu menguruskan perniagaan sendiri pada pelbagai sistem yang tidak bercakap lagi.
 4. Perlindungan Luar Talian: Mod auto-offline StoreHub akan memastikan kedai pengguna akan terus berjalan dengan lancar.
 5. Kemas kini adalah percuma.
 6.  Diskaun & Promosi
 7. Menawarkan sistem pengurusan kedai based-cloud untuk Perniagaan Kecil  ke Sederhana (PKS). Ia menggabungkan Point of Sales (POS), pengurusan inventori, pengurusan pekerja, dan pengurusan hubungan pelanggan, dengan ciri perusahaan dalam sistem yang mesra pengguna.
 8. Aplikasi juga disediakan untuk memudahkan pengguna mengaksesnya.

Founder dan Kakitangan

Founder:

 1. Wai Hong Fong: Co-Founder dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)
  E-mel: waihong.fong@storehub.com

Kakitangan: 51-200

Pelaburan dan Pembiayaan

 • Jumlah Pembiayaan: RM25,232,055.87 dalam 3 pusingan pembiayaan
 • Jenis Pembiayaan Terakhir: “Siri A” pada 25 Jan, 2018
 • Pelabur utama: Vertex Ventures, 500 Startups, dan Ventures Accord.
 • Addition: Mengumpul dana RM21,093,031.44 dalam pusingan Siri A.

Alamat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here