Sejarah penubuhan

TheLorry.com merupakan cetusan idea oleh Nadhir Ashafiq sehingga menjadi sebuah syarikat logistik yang semakin membesar di Malaysia. Bahkan telah meluaskan perkhidmatannya di Singapura. Diasaskan pada bulan September 2014, TheLorry menawarkan perkhidmatan pengangkutan kargo (on-demand cargo transportation services) di seluruh Semenanjung Malaysia yang menghubungkan ribuan pemilik lori dan van dengan pelanggan mereka, membawa dan memindahkan berbagai barangan daripada perkakas rumah kepada kargo komersial.

TheLorry telah berkembang ke dalam e-dagang, dan sejak itu telah bekerja dengan vendor e-dagang dan peruncit terkemuka untuk menghantar barangan berat dan besar. Syarikat yang menggabungkan perkhidmatan logistik dan teknologi  telah menerima dana sebanyak RM 6,233,949.05 melalui siri pusingan pertama yang diketuai oleh SPH Media Fund, dengan penyertaan daripada Elixir Capital yang merupakan salah satu syarikat yang berpangkalan di Silicon Valley.

Pengasas The Lorry, Nadhir Ashafiq pula menegaskan  platform teknologi mereka merupakan kunci utama menjadikan ini satu realiti. Selepas menerima pelanggan ke-10 selepas pertama kali dilancarkan, Nadhir memikirkan untuk terus membesarkannya dengan lebih pantas. Sejak daripada itu, mereka terus menambah baik perkhidmatan mereka dengan bekerjasama dengan beberapa penyedia lain. Platform ini dengan lebih daripada 1,000 pengangkut dengan pelbagai jenis kenderaan. TheLorry adalah pasaran yang paling pesat berkembang bagi pengangkut di Asia Tenggara.

Objektif utama adalah untuk membuat perubahan dan mengubah kehidupan orang dengan apa yang kita lakukan. Pengasas iaitu Goh Chee Hau dan Nadhir Ashafiq menyedari bahawa banyak individu dan peniaga di luar sana mendapati sukar untuk menempah lori untuk mengangkut barangan mereka. Pengasas ini berkata ingin merapatkan jurang antara pelanggan dan vendor dengan mewujudkan sistem automatik yang menjadikan keseluruhan proses lebih cekap dan selamat. TheLorry.com menduduki tempat 511,935 di kalangan laman web di seluruh dunia berdasarkan pelawat web bulanannya yang 94,433.

Apa yang ditawarkan

 1. Dapatkan QUOTATION INSTANT: Pilih jenis kenderaan, alamat dan tarikh untuk menerima sebut harga segera.
 2. Perkhidmatan extra buku: book manpower, mengecilkan pembalut atau perkhidmatan pemasangan.
 3. Driver Matching: TheLorry akan memadankan tempahan anda dengan pemandu yang bereputasi tinggi.
 4. Pembayaran secara tunai atau online: Bayar tunai kepada pemandu atau bayar dalam talian dengan menggunakan kad kredit atau perbankan dalam talian
 5. Keselamatan dan sekuriti: memastikan barangan pelanggan disampaikan dengan selamat.
 6. Teknologi yang Didorong: Mengitar penghantaran logistik untuk menghapuskan pembaziran dengan panggilan telefon, kertas kerja dan e-mel.

Founder dan Kakitangan

Founder:

 1. Goh Chee Hau
 2. 2007-2009: Bachelor of Business (Finance), HELP University College
 3. Co-founder
 4. Nadhir Ashafiq
 5. Co-founder & Executive Director , Master’s degree in Economics & Finance  (Curtin University)

Kakitangan: 74

Pelaburan dan Pembiayaan

Tarikh Pembiayaan Pusingan/Siri Pelabur
Apr 16, 2019 Tidak didedahkan Corporate FirstFloor Capital
Apr 2, 2019  RM 24,312,401.30 Siri B Axiata Digital Innovation Fund
Jan 19, 2016 RM 6,233,949.05 Siri A Elixir Capital Management dan SPH Media Fund
Mar 3, 2015 Tidak didedahkan Seed KK Fund
 • Pelabur utama: Unilever Ventures, KK Fund, Cradle Seed Ventures
 • Pesaing: Trukky, EZMove, dan Lot Logistik.
 • Jumlah Pembiayaan: RM 30,337,737.42
 • Anggaran hasil setiap tahun: RM 11,220,806.99

Alamat

 • Lokasi:
  The Lorry Online Sdn. Bhd. (1113109-U)
  12, Jalan MJ 14, Taman Industri Meranti Jaya, 
  47120 Puchong, Selangor
 • Phone :  +6016-2992189
 • Website: https://business.thelorry.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here