Sejarah penubuhan

WOBB Sdn Bhd bermaksud “Working on Bean Bags” merupakan sebuah syarikat yang menyediakan pekerjaan.  Bermula sebagai blog untuk penonton Gen Y, Derek Toh memerhatikan bahawa ahli generasi semasa sering dikaitkan dengan telefon pintar mereka.

“Rata-rata Gen Y menghabiskan 4 jam sehari pada telefon mereka,” kata Toh – http://top10malaysia.com/

Hasil dari pemerhatian ini, Derek Toh mengambil peluang dengan menggabungkan kemudahan aplikasi telefon bimbit dengan memburu pekerjaan. Toh memahami keperluan pelanggannya dan laluan kerjaya mereka yang berbeza, dan menggunakan WOBB untuk menghubungkan individu Gen Y dengan syarikat menggunakan telefon pintar sebagai platform.

Di samping itu, beliau menyoroti beberapa perbezaan antara pencari kerja di usia dua puluhan dan mereka yang bekerja selama lebih dari 10 tahun. Pengalaman yang kurang bukanlah merupakan kecacatan bagi seorang pencari kerja, kerana pencari kerja muda lebih cenderung untuk belajar dengan cepat dan bereksperimen dengan pilihan pekerjaan.

WOBB menganjurkan acara seperti “The Awesome Tour” di mana para peserta melawat tiga syarikat seperti Google, Maxis, dan PayPal dalam satu hari. Selain itu, LinkedIn juga bekerjasama dengan WOBB untuk menutup pasaran dengan lebih baik. WOBB baru-baru ini menerima geran setengah juta ringgit daripada Cradle Fund yang hanya menawarkan jumlah sedemikian kepada syarikat yang berpotensi besar.

Tiada syarikat tanpa halangan, tetapi Toh yang optimis menganggapnya sebagai cabaran semata-mata. Beliau menyatakan bahawa pemahaman keperluan pencari kerja adalah salah satu ‘cabaran harian’ yang dia hadapi tetapi untuk Toh, ini adalah sesuatu yang harus dia diurus dengan baik. WOBB adalah “jambatan” dan pautan sempurna untuk pencari kerja dan syarikat sama.

Cabaran yang lain adalah menjadikan semua orang menyatu dan menjadi proaktif tetapi dengan karisma dan kepimpinan Toh, ia bukan sesuatu yang terlalu sukar dikendalikan. Dengan pangkalan data lebih daripada 60,000 pencari kerja, Wobb bergantung pada model pengiklanan. Syarikat itu berkata, pada 2017 bahawa pendapatan telah melepasi RM 1,943,384.48.


Apa yang ditawarkan

 1. Menyediakan aplikasi WOBB agar seeker mudah untuk mengakses.
 2. Menyediakan pelbagai jenis pekerjaan dengan majikan yang terbaik.
 3. Menyediakan perkhidmatan program internship di aplikasi WOBB.
 4. Menyediakan detail contact syarikat dengan lengkap.
 5. Sekiranya pelanggan post job di WOBB dan tidak menerima CV (curriculum vitae) yang berkualiti, WOBB akan mengembalikan semula secara percuma.
 6. Menyediakan platform pengambilan mudah alih , kehadiran media sosial yang kuat, dan acara yang menargetkan profesional muda memastikan bahawa syarikat anda boleh menyesuaikan dengan mudah dengan landskap perubahan pantas di Malaysia.


Founder dan Kakitangan

Founder

 1. Derek Toh: Founder WOBB. Belajar programming untuk membuat permainan komputer pada usia sembilan tahun. Walau bagaimanapun, memilih untuk mengikuti kursus perakaunan, pertama kali cemerlang sebagai juruaudit di Ernst dan Young sebelum peralihan kerjaya kepada Robert Walters, sebuah syarikat besar di mana beliau menjadi seorang perekrut teratas.

Blog: http://www.derektoh.com/about-derek-toh/

Kakitangan: 1 – 30

Pelaburan dan Pembiayaan

 • Jumlah pembiayaan: RM 1 700 741 (2017)
 • Pelabur utama: Dana Cradle (RM 800 000)
 • Jenis pembiayaan terkini: Venture – tidak diketahui siri
 • Pesaing: Jobstreet, StartupJobs, Maukerja, dan TribeHired
 • Addition: 76 peserta membuat pelaburan ekuiti


Contacts

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here